INFOGRAFIKA: Kada će tržište nosive tehnologije postati profitabilno

Do prije nekoliko godina nosivom tehnologijom smatrali su se nezgrapni satovi s kalkulatorima ili Bluetooth slušalice. Dok se danas ljudi opremaju fitness uređajima za praćenje vježbanja i pametnim satovima koji nalikuju špijunskim uređajima iz filmova.

Prema navodima ShotTrackera, nosiva tehnologija je sljedeći megatrend koji će promijeniti način na koji živimo, radimo ili se zabavljamo.

Ovi navodi dolaze iz kompanije koja putem crowdfunding programa namjerava prikupiti sredstva za razvoj senzora koji bi se postavili na zglob košarkaša i na mrežu koša, a svrha tih senzora je praćenje pogodaka. S obzirom da je kompanija preostalo samo mjesec dana da prikupe 25 000 dolara, ShotTracker nudi razne nagrade, uključujući mjesto u šuterskom kampu Billyja Thomasa koje vrijedi 300 dolara, te 10 000 dolara vrijedno putovanje na muško NCAA košarkaško prvenstvo koje se 2014 održava u Dallasu.

Sportaši su česte mete proizvođača nosivih tehnologija, te su iz tog razloga mnogi lansirali sportske gadgete, uključujući Reebok sa svojim Checklight gadgetom za praćenje broja udarca koje nogometaši prime u glavu, Instabeat koji prati otkucaje srca, potrošnju kalorija, prijeđene krugove i način disanja kod plivača.

Uređaji za praćenje aktivnosti i fitness uređaji sa 96-postotnim udjelom čine većinu na tržištu nosivih tehnologija. Ove brojke nisu nimalo iznenađujuće, s obzirom na to koliko je tržište zasićeno s uređajima kao što su Fitbit, Jawbone UP i Nike+ FuelBand.

Unatoč naporima divova kao što su Google i Samsung, tržište pametnih satova tek bi trebalo izrasti u profitabilan projekt.

Potrošači su i dalje oprezni kada je u pitanju nosiva tehnologija. Prema nedavno provedenoj Harris Interactive anketi, samo 27 posto Amerikanaca je vrlo ili donekle zainteresirano za posjedovanje nosive tehnologije. No, to nije zaustavilo raspravljanje o nosivim tehnologijama. Prema navodima ShotTracker -a, ukupan broj tweetova u kojima se spominje nosiva tehnologija u 2013 godini je narastao, te je broj tweetova od siječnja naglo narastao i u rujnu dosegnuo 65 000 tweetova. Istog tog mjeseca Samsung je predstavio svoj Galaxy Gear pametni sat.

ShotTracker predviđa da će se do 2017 godine broj prodanih nosivih pametnih uređaja popeti na 64 milijuna uređaja, što je 8 puta više od 8,3 milijuna prodanih uređaja u prošloj godini.URL članka INFOGRAFIKA: Kada će tržište nosive tehnologije postati profitabilno