INFOGRAFIKA: Duopol Androida i iOS-a

Pametni telefoni neizbježni su u svakodnevici modernog čovjeka, zbog čega je sve ozbiljniji problem duopol kojem svjedočimo kad se radi o operativnim sustavima koji ih pokreću. Android i iOS drže apsolutno sve, nemaju nikakvu konkurenciju i kao što smo vidjeli s Huaweijem, tako nešto moguće je iskoristiti za stvari koje utječu na kompletnu industriju.

Konkretnije, Android drži s krajem 2018. 85,1 posto tržišta, iOS 14,9 posto. Huawei sad mora napraviti nešto čime bi zaprijetio tom duopolu, a to je iznimno teško, bez obzira na moć kineske kompanije.

A samo prije osam godina situacija je bila bitno povoljnija i djelovalo je kao da će konkurentnost tržišta biti sve osjetnija kako godine prolaze. Dogodilo se potpuno suprotno, konkurencija je iščeznula. Čak i Microsoft, koji je tad bio u naletu s Windows Phone i činio 4,9 posto. Ne samo to, Android je činio samo 23,3 posto tržišta, a iOS 15,6 posto.

BlackBerry je bio na 16 posto i tu dominaciju je olako prokockao katastrofalno lošim poslovnim odlukama. Samo, ono što je najzanimljivije jest što su svi drugi operativni sustavi činili 40,2 posto i umjesto da se samostalno razviju, priklonili su se Android svijetu...URL članka INFOGRAFIKA: Duopol Androida i iOS-a