Ima li smisla bježati iz zatvora ili vaditi korijenje kada je posao u pitanju?

Ima li smisla bježati iz zatvora ili vaditi korijenje kada je posao u pitanju?

Jailbreaking ili rooting su popularne metode na iPhone i Android mobilnim telefonima i tablet računalima kojima se uklanjaju određena ograničenja koja nameću proizvođači.

Među najčešćim razlozima se navodi mogućnost korištenja programa koje inače nisu dostupni putem Apple App Store ili Google Play online dućana za aplikacije, veća mogućnost prilagodbe korisničkog sučelja te pristup temeljnim funkcionalnostima uređaja, a kojima se omogućuje npr. izravno upravljanje radnim taktovima ili naponskim sklopovima pojedinih čipova. Drugim riječima, korisnik korištenjem navedenih metoda dobiva potpuni pristup softveru i hardveru uređaja.

Takav proces je legalan, budući da je korisnik u potpunom vlasništvu tog fizičkog uređaja. No, jailbreaking ili rooting uglavnom dovode do toga da vam proizvođač ili prodavač neće priznati garanciju ukoliko s uređajem nešto pođe po zlu. Ukoliko volite istraživati mogućnosti svojeg osobnog mobilnog telefona ili tablet računala, pa i po cijenu da ga uništite ili izgubite podatke, to je vaša osobna stvar i rizik. No, što reći kada se tako modificirani uređaj koristi u poslovanju?

Mike Hawkes, predsjednik Udruge za mobilne podatke (Mobile Data Association) mišljenja je da se takvi zahvati ne bi trebali dozvoljavati u poslovnoj okolini, odnosno na poslovnim mobilnim uređajima jer se time u velikoj mjeri smanjuje sigurnost podataka i korisničkih računa koji se na njima koriste.

Naime, na isti način na koji se jailbreaking ili rooting procedurama korisniku omogućuje potpuni pristup uređaju, sve aplikacije na mobilnom telefonu ujedno dobivaju istovjetnu mogućnost pristupa. Time eventualni sigurnosni propust u pojedinoj aplikaciji opasnosti izlaže cijeli uređaj i sve korisnikove podatke. Najviše su izloženi korisnici koji uslijed nedostatka znanja traže korištene uređaje nad kojima je već napravljena jailbreak ili root procedura, budući da time gube svaku garanciju da netko na njih nije postavio maliciozne programe koji prate i nekome javljaju što se sve tipka na tipkovnici, dostavljaju kopije korisnikovih SMS-ova ili kronološki zapis posjećenih internetskih stranica i upisanih lozinki.

Također, pri svakom jailbreakingu ili rootingu postoji mogućnost da se uređaj uslijed probijanja postojećeg ili instalacije novog operacijskog softvera uništi, odnosno dovede u stanje u kojem se više ne može koristiti ili pri kojem se na njega više ne može pokušati staviti ispravan softver (jer se više ne odaziva prilikom priključivanja na računalo).

S obzirom na sve navedeno (i posebice ako odgovarate za poslovnu imovinu te, što je još važnije, tajnost i sigurnost poslovnih podataka koje koristite na mobilnim uređajima), razmislite da li se zbog ljepšeg sučelja ili sličica za aplikacije isplati riskirati poslovanje koje vam je taj uređaj – u konačnici – i omogućilo.

Naravno, za privatnu uporabu, kako se kaže, neka samo svemir bude granica!

Još iz kategorije

Samsungov Galaxy Note10 i Note10+ stigli u Hrvatsku

Samsungov Galaxy Note10 i Note10+ stigli u Hrvatsku

25.08.2019. komentiraj

Nakon službenog predstavljanja u New Yorku, Samsung Galaxy Note10 i Note10+ pametni uređaji predstavljeni su premijerno i u Hrvatskoj, a cjenovno se kreću do 7400 do 9300 kuna. Galaxy Note10, nova serija vrhunskih pametnih telefona koja spaja elegantan i tanak dizajn s moćnim značajkama performansi i produktivnosti, korisnicima omogućuje da maksimalno iskoriste svaki trenutak.

Novi gaming monitori predstavljeni na Gamescomu

Novi gaming monitori predstavljeni na Gamescomu

24.08.2019. komentiraj

Ovogodišnji Gamescom u Koelnu Samsung Electronics iskoristio je za predstavljanje novog gaming monitora oznake CRG5. To je, kako tvrde u Saumsungu, posljednji u seriji Samsung zakrivljenih gaming monitora. Gamescom, najveći svjetski gaming sajam, važan je događaj za Samsung na kojem prikazuju svoju najnoviju gaming tehnologiju. Osim CRG5, posjetitelji gamescoma su mogli iskusiti i druge Samsungove inovacije u polju gaming monitora, uključujući Space Gaming Monitor (SR75Q) i Super Ultra-wide CRG9 49”, ističu iz ovog korejskog proizvođača.

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

21.08.2019. komentiraj

Microsoft je 29. srpnja prije četiri godine svijetu predstavio Windows 10 i nakon početnih turbulencija, “desetka” je vrlo blizu polovice udjela na PC tržištu, kad se radi o operativnim sustavima. Konkretnije, riječ je o 48,86 posto, dok je Windows 7 na 31,83 posto.