Ima li smisla bježati iz zatvora ili vaditi korijenje kada je posao u pitanju?

Ima li smisla bježati iz zatvora ili vaditi korijenje kada je posao u pitanju?

Jailbreaking ili rooting su popularne metode na iPhone i Android mobilnim telefonima i tablet računalima kojima se uklanjaju određena ograničenja koja nameću proizvođači.

Među najčešćim razlozima se navodi mogućnost korištenja programa koje inače nisu dostupni putem Apple App Store ili Google Play online dućana za aplikacije, veća mogućnost prilagodbe korisničkog sučelja te pristup temeljnim funkcionalnostima uređaja, a kojima se omogućuje npr. izravno upravljanje radnim taktovima ili naponskim sklopovima pojedinih čipova. Drugim riječima, korisnik korištenjem navedenih metoda dobiva potpuni pristup softveru i hardveru uređaja.

Takav proces je legalan, budući da je korisnik u potpunom vlasništvu tog fizičkog uređaja. No, jailbreaking ili rooting uglavnom dovode do toga da vam proizvođač ili prodavač neće priznati garanciju ukoliko s uređajem nešto pođe po zlu. Ukoliko volite istraživati mogućnosti svojeg osobnog mobilnog telefona ili tablet računala, pa i po cijenu da ga uništite ili izgubite podatke, to je vaša osobna stvar i rizik. No, što reći kada se tako modificirani uređaj koristi u poslovanju?

Mike Hawkes, predsjednik Udruge za mobilne podatke (Mobile Data Association) mišljenja je da se takvi zahvati ne bi trebali dozvoljavati u poslovnoj okolini, odnosno na poslovnim mobilnim uređajima jer se time u velikoj mjeri smanjuje sigurnost podataka i korisničkih računa koji se na njima koriste.

Naime, na isti način na koji se jailbreaking ili rooting procedurama korisniku omogućuje potpuni pristup uređaju, sve aplikacije na mobilnom telefonu ujedno dobivaju istovjetnu mogućnost pristupa. Time eventualni sigurnosni propust u pojedinoj aplikaciji opasnosti izlaže cijeli uređaj i sve korisnikove podatke. Najviše su izloženi korisnici koji uslijed nedostatka znanja traže korištene uređaje nad kojima je već napravljena jailbreak ili root procedura, budući da time gube svaku garanciju da netko na njih nije postavio maliciozne programe koji prate i nekome javljaju što se sve tipka na tipkovnici, dostavljaju kopije korisnikovih SMS-ova ili kronološki zapis posjećenih internetskih stranica i upisanih lozinki.

Također, pri svakom jailbreakingu ili rootingu postoji mogućnost da se uređaj uslijed probijanja postojećeg ili instalacije novog operacijskog softvera uništi, odnosno dovede u stanje u kojem se više ne može koristiti ili pri kojem se na njega više ne može pokušati staviti ispravan softver (jer se više ne odaziva prilikom priključivanja na računalo).

S obzirom na sve navedeno (i posebice ako odgovarate za poslovnu imovinu te, što je još važnije, tajnost i sigurnost poslovnih podataka koje koristite na mobilnim uređajima), razmislite da li se zbog ljepšeg sučelja ili sličica za aplikacije isplati riskirati poslovanje koje vam je taj uređaj – u konačnici – i omogućilo.

Naravno, za privatnu uporabu, kako se kaže, neka samo svemir bude granica!

Još iz kategorije

Pametni satovi i narukvice našli put do kupaca, a potražnja oštro raste

Pametni satovi i narukvice našli put do kupaca, a potražnja oštro raste

13.11.2019. komentiraj

Tržište nosivih uređaja nastavlja s rastom i dogodine će, prognozira Gartner u svom novom izvješću koje se tiče ove industrije, dostići vrijednost od 52 milijarde američkih dolara, što je rast od 27 posto u odnosu na 2019. Pozitivne su to vijesti za proizvođače, koji su nekako došli na svoje poslije početnog lutanja i pesimizma kako im trud neće polučiti plodom. Ujedno, rast će se nastaviti i narednih godina.

AOC predstavio novi monitor Q27T1

AOC predstavio novi monitor Q27T1

12.11.2019. komentiraj

Kao što je najavljeno početkom ove godine, korisnici usmjereni na dizajn imaju priliku konačno na svoj radni stol staviti novi AOC Q27T1 monitor čiji dizajn potpisuje Porsche F.A Studio. Monitor od 68.6 cm (27 inča) s QHD rezolucijom IPS panela, dizajnom bez ruba i s tri strane skoro bez okvira, te jedinstvenim asimetričnim postoljem, spoj je živahnog dizajna i prvoklasne tehnologije koji posao pretvaraju u zadovoljstvo, a od sada je dostupan i u trgovinama.

Novi oblik korisničkog iskustva

Novi oblik korisničkog iskustva

12.11.2019. komentiraj

Rakuten Viber, jedna od vodećih komunikacijskih platformi u svijetu, otkriva novo osvježenje aplikacije. Funkcija Izdvojeno stavlja veći naglasak na otkrivanje izdvojenih lokalnih sadržaja. Stvara interaktivan i zanimljiv prečac do svih važnih tema i aktivnosti na lokalnoj razini. Kartica Izdvojeno dostupna je za iOS i Android uređaje, a već je sada vidljiva većini korisnika.