IDC: Marginalni rast tržišta pametnih telefona

Globalno tržište pametnih telefona u trećem kvartalu ove godine zabilježilo je rast od 0,8 posto na godišnjoj i rast od 8,1 posto na kvartalnoj razini te završilo s ukupno 358,3 milijuna isporuka, a pritom su najviše profitirali Samsung i Huawei, dva najjača proizvođača na svijetu, navodi tako IDC u svom najnovijem izvješću.

Konkretnije, južnokorejski tehnološki gigant zabilježio je 8,3 posto rasta i sa 78,2 milijuna isporuka ima udio od 21,8 posto na tržištu. Dakle, jači je za 1,4 posto no prije godinu dana u isto vrijeme. Što se tihe kineskog tehnološkog giganta, udio mu je na 18,6 posto i to je za čak četiri posto bolji rezultat no lani. Ujedno, Huawei je isporučio 66,6 milijuna uređaja i to je za 28,2 posto bolji rezultat no u istom razdoblju lani. Dakle, ni svi problemi oko sankcija u trećem kvartalu nisu učinili nikakvu štetu Huaweiju, dapače.

Najveći gubitnik među velikanima svakako je i ovog puta Apple s padom isporuka od 0,6 posto, odnosno, isporučio je 46,6 milijuna pametnih telefona. Udio mu je na 13 posto u odnosu na prošlogodišnjih 13,2 posto i to na njegovu sreću nije iskoristio Xiaomi. Taj kineski proizvođač isporučio je 32,7 milijuna uređaja, ali bilježi pad od 3,3 posto te ima udio od 9,1 posto, što je 0,4 posto slabije no prije godinu dana u isto vrijeme.

Na petom mjestu je OPPO s 31,2 milijuna isporuka, što je rast od 4,1 posto u odnosu na 2018. Udio mu je na 8,7 posto i to je za 0,3 posto bolje no lani.

Treba na kraju naglasiti i da će ponajprije za Apple realnija slika stanja na tržištu ponuditi ovaj posljednji kvartal jer najnoviji iPhone modeli tek su se s listopadom "zahuktali" te našli na policama većine zemalja svijeta. Nakon toga će se vidjeti koliko točno Huawei bježi, odnosno, koliko su ta kompanija i Samsung zapravo jaki u ovom trenutku u odnosu na Apple. Barem što se isporuka tiče jer Apple po pitanju profita jest daleko ispred svih.URL članka IDC: Marginalni rast tržišta pametnih telefona