Huawei ne želi zamijeniti Android, samo Googleove servise

Kineski tehnološki gigant Huawei zasad ipak ne mora brinuti da bi mogao ostati bez Android mobilnog operativnog sustava, ali to nikad liderima kompanije nije bilo sporno, zato glasno poručuju kako moraju pronaći zamjenu za Google Mobile Services (GMS).

A ona se vidi u Huawei Mobile Services (HMS), što je podosta logično i treba vidjeti koliko je funkcionalno te hoće li biti adekvatna zamjena GMS. Naime, HMS je skup aplikacija i usluga koje čine ekosustav za pružanje pametnijeg, bržeg i boljeg i bezbrižnijeg iskustva. On uključuje aplikacije i usluge kao Huawei AppGallery, koji je odgovor na Google Play Store, no nudi i mogućnosti kao što su internetski preglednik, cloud, teme, glazba, video, elektronički čitač, digitaln asistenta...

Primjerice, AppGallery opslužuje više od 390 milijuna globalnih mjesečno aktivnih korisnika u više od 170 zemalja i regija. Broj inozemnih aplikacija objavljenih u njemu konstantno raste kako se više programera pridružuje HMS ekosustavu.

Prema podacima koje nudi Huawei, HMS zajedno s Huaweijevim aplikacijama i uslugama trećih proizvođača tvori HMS ekosustav za 570 milijuna Huaweijevih korisnika širom svijeta s 1,01 milijuna registriranih programera. Tako nešto iznimno je impoznatno i sugerira da bismo uistinu kroz sljedećih nekoliko godina mogli dobiti konkretnog rivala za iOS i Android. Odnosno, za Apple i Google.

Također, kako bi ohrabrio programere da objavljuju svoje aplikacije na HMS platformi, Huawei je povećao ulaganje na milijardu američkih dolara u okviru razvojnog programa nazvanog "Shining Star" (hrv., svijetla zvijezda). Svakako, Google zbog svega ovoga podosta žali što su vlasti Sjedinjenih Američkih Država zapravo dodatno motivirale kineskog proizvođača da što prije ponudi alternativu korisnicima.

Ali, automatski i kompletnom tržištu, koje očekuju omanje turbulencije, poželjne i korisne...URL članka Huawei ne želi zamijeniti Android, samo Googleove servise