HarmonyOS 3.0 donosi unaprijeđeni početni zaslon, privatnost i performanse

Huaweijev operativni sustav HarmonyOS stigao je do treće verzije i trenutno se nalazi na više od 300 milijuna uređaja, a kineski gigant može se pohvaliti i podatkom da više do 170 milijuna uređaja koristi HarmonyOS Connect platformu.

Izniman je to napredak za Huawei jer kad je sredinom 2019. HarmonyOS predstavljen, nije mu se predviđao tolik uspjeh. Vjerovalo se da je to očajnički potez zbog zabrana koje su uslijedile povodom američkih sankcija i gubitka Androida, odnosno, kompletnog Googleovog softvera.

Ali, već s drugom verzijom sustava vidjelo se da postoji smjer jer u rujnu prošle godine HarmonyOS bio je na 90 milijuna uređaja, što je višestruko premašeno s ovom najnovijom. Dakle, Huawei ima potencijal u ovom smislu, bez obzira što se većinom brojke odnose na kineske prilike, a podosta manje na one izvan njenih granica.

Dakle, HarmonyOS 3.0 je tu, predstavljen je s Huawei MatePad Pro 11, ima novi izgled, poboljšane widgete i mogućnost multitaskinga.

Najveće osvježenje jest sa spomenutim widgetima, za što je zaslužan Universal Card. Lako se prilagođavaju raznim oblicima, veličinama i stilovima, mogu se grupirati kad to ima smisla i automatski se prilagođavaju kako bi stali na jedno određeno mjesto. Ako ih je previše, poslagat će se jedni na druge, što znači da je pronađeno rješenje za svačije potrebe u ovom smislu.

Zanimljivost je što novi sustav nudi mogućnost spajanja dva para slušalica istovremeno, a ta povezivost je i najveća prednost HarmonyOS 3.0. Ali, to je samo djelić cijele priče jer Huawei sve više smanjuje zaostatak za iOS i Android ekosustavom te će i najrigorozniji kritičari teško pronaći što nedostaje u smislu funkcionalnosti.

Ono što je i dalje problem jest izostanak brojnih aplikacija, no već ih je više od 200.000, gotovo dvostruko u odnosu na 134.000 iz lipnja prošle godine, a suradnja je dogovorena s oko 4,5 milijuna developera. I dalje osjetno manje nego iOS ili Android, ali Huawei svake godine čini uistinu velike korake prema naprijed.URL članka HarmonyOS 3.0 donosi unaprijeđeni početni zaslon, privatnost i performanse