HarmonyOS 2.0 prvo će biti dostupan na Mate 40 mobitelima, a zatim na P40 i Mate 30

Huawei je i službeno potvrdio da će neki njegovi EMUI 11 mobilni uređaji dobiti mogućnost instalacije HarmonyOS 2.0 operativnog sustava. Ta je verzija u završnoj fazi, trenutno je testiraju developeri i beta verzija trebala bi biti dostupna već u prosincu.

Naime, kineski tehnološki gigant nije svih ovih mjeseci otkrivao kad bi HarmonyOS mogao uistinu zaživjeti na pametnim telefonima, ali pojavljivale su se glasine da to svakako neće biti ove godine. Dakle, sama najava da će ipak biti velika je sama po sebi i sad treba biti strpljiv pa vidjeti kako će se taj operativni sustav nametnuti na tržištu.

Također, ono što se zna jest da će uređaji s Kirin 9000 biti prvi s mogućnosti postavljanja HarmonyOS 2.0, što znači da se radi o Mate 40 seriji pametnih telefona. Zatim slijede uređaji s Kirin 990 5G, a to su određeni P40 modeli i Mate 30 modeli. Nakon njih razmatrat će se drugi uređaji, pa i oni dosta stariji ili slabiji.

Primjerice, pametni telefoni s Kirin 710 i 810 procesorima imat će priliku dobivanja Huaweijeva operativnog sustava. Ali, detalji o kriterijima tek trebaju biti objavljeni, još uvijek nije potpuno jasno kako će sve to točno funkcionirati. Ono što je jasno jest da nova mate serija stiže već ovog mjeseca za kinesko tržište. A treba imati na umu da će Kirin 9000 procesor pogoniti i tablete, preklopne pametne telefone... Ujedno, HarmonyOS namijenjen je i za pametne satove, kao i televizore te niz drugih pametnih uređaja u Huaweijevu asortimanu.

Naravno, uspjeh HarmonyOS ovisit će o dinamičnom ekosustavu aplikacija i programera. Kako bi potaknuo šire prihvaćanje, Huawei će objaviti HarmonyOS kao platformu otvorenog koda širom svijeta. Huawei će također uspostaviti zajednicu otvorenog koda kako bi podržao dublju suradnju s programerima.

Inače, riječ je o operativnom sustavom temeljenom na mikrokernelima, dizajniranom za pružanje kohezivnog korisničkog iskustva na svim uređajima i u svim uvjetima. Dakle, bio bi to u teoriji treći "igrač" na tržištu kojim vladaju Google i Apple, odnosno, Android i iOS.URL članka HarmonyOS 2.0 prvo će biti dostupan na Mate 40 mobitelima, a zatim na P40 i Mate 30