Gotovo polovica svog mobilnog malwarea su skrivene aplikacije

Kibernetički kriminal napreduje zajedno s tehnologijom i uvijek je korak ispred sustava ili alata za zaštitu, što zapravo potvrđuje McAfee u svom novom izvještaju. Ono se tiče malicioznog malwarea na mobilnim uređajima i u odnosu na 2018., u porastu je za vrtoglavih 30 posto.

Takav rast može se ponajprije zahvaliti novoj "obitelji malwarea" pod nazivom LeifAccess ili Shopper, koje iskorištavaju prednosti ponuđene u Androidovim značajkama pristupa. Primjerice, to znači da kreiraju korisničke račune, preuzimaju aplikacije i čak pišu recenzije aplikacija.

Skraćeno, ovaj novi malware spada pod skrivene aplikacije i zato ga se teško detektira. Na alternativne načine pokušava stići do uređaja i nakon toga kreće ono najgore po korisnika. Jer, LeifAccess ne kreira shortcut, ne postoji njegova ikona, pa samim time teško netko u startu može prepoznati da ima nešto nepoznato na uređaju.

Posebno opasno jest to što ovaj malware šalje lažne obavijesti kako bi dobio pristup svim dijelovima sustava. Primjerice, poziva korisnika da preuzme novu nadopunu za video dekoder, ili navodi da određena aplikacije smanjuje performanse uređaja pa je treba posebno provjeriti. Ili, na kraju, šalje obavijesti o malicioznim napadima te nudi mogućnosti provjere tih napada.

Kad korisnik nasjedne na obavijesti i omogući pristup skrivenoj aplikaciji, tad je cijeli sustav zapravo na udaru i u opasnosti.

Zanimljivo, prvi put je zamijećen u svibnju prošle godine, a proširio se diljem svijeta, iako najveću prisutnost bilježi u Brazilu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Zaštita je jednostavna. Potrebno je koristiti legitimne aplikacije, koje se nalaze na Google Play Storeu. Jer, šanse da se tamo probije jedan ovakav malware su mizerne, ako uopće postoje. Ako je pak preuzeta aplikacija, onda je potrebno uređaj skenirati legitimnim i provjerenim antivirusnim ili antimalware aplikacijama.URL članka Gotovo polovica svog mobilnog malwarea su skrivene aplikacije