Eco-laptopi i koncepti za zeleniju budućnost, evo što rade Dell Technologies i Intel zajedno kao partneri

Poslovno gledano, svijet IT tehnologije ne samo da se rapidno razvija u smislu komponenti i mogućnosti, nego sve više razmišlja i o ekološkom pristupu proizvodnji, pakiranja te kasnije reciklaže uređaja. Na tržištu se stoga možemo susresti s brojnim rješenjima, među kojima mnogi „iskaču iz paštete“. Ipak, nije svaka eco-solucija na ovom području uspješna, a to uvelike ovisi o brendu koji je predstavlja nama – svakodnevnim korisnicima koji donose konačnu ocjenu hoće li taj isti proizvod i kupiti.

Međutim, ne trebati pričati o onima koji nisu uspješni, treba pričati o onima koji jesu, a među njima je tvrtka Dell TechnologiesIntel.

Možda čak niste ni znali, ali Dell Technologies već godinama vodi snažnu ekološku politiku koja se reflektira na dizajn samih proizvoda, a da nisu zbog toga veće cijene nego se nalaze na policama redovite ponude. Puno toga moći ćete čuti na nadolazećem CEE Social Impact Summitu 2022, koji se održava 7. lipnja s početkom u 10:30 sati.

Materijali od kojih su izrađena njihova prijenosna računala napravljeni su od obnovljivih i recikliranih materijala, neki su čak napravljeni od svakodnevnog smeća koje se može pronaći na plaži. Ne samo da se takav ekološki ideal reflektira na svakodnevna računala, nego Dell i Intel aktivno rade i na konceptima budućnosti kako bi budući prijenosnici bili još više ekološki vrijedni.

Concept Luna – koncept budućnosti

Kad već pričamo o konceptima, Dell Technologies je tijekom CES-a 2022. godine predstavio brojne tehnološke koncepte koje planiraju pretvoriti u konkretne proizvode, a najveću buru u IT zajednici izazvao je inovativni Concept Luna. Ovo konceptualno rješenje previđa smanjenje utjecaja na okoliš u prosjeku od 50% po uređaju.

Kao što ste mogli vidjeti iz ove kratke video demonstracije, Concept Luna predstavlja potpuno novi pristup svakodnevnom laptopu. Ključ inovacije leži u njegovoj modularnosti: svi dijelovi mogu se lako promijeniti i zamijeniti, a dodatnu jednostavnost omogućava korištenje više manjih matičnih ploča za umrežavanja komponenti, umjesto jedne na kojoj se nalazi sve. Dijelovi su sami po sebi izrađeni od reciklažnih materijala, tako da se bilo koja komponenta koja se mijenja može lako zbrinuti. Vijaka na ovakvom prijenosniku ima mnogo manje za što efikasniji popravak i zamjenu dijelova kako bi se doista postigao efekt modularnosti.

Osim inovativnog dijela, ovaj laptop bi i štedio za korisnika. Komponente u ovom konceptu posložene su na takav način da se matična nalazi pri samom vrhu kako bi se što više koristio prirodno hladniji zrak iz okoline laptopa. Pasivna toplina uzrokovana punjenjem baterije udaljena je od ostalih komponenti radi efikasnijeg hlađenja. Zato je računica iznimno jednostavna: manje grijanje troši manje energije za hlađenje kako bi računi bili niži. Isto tako, manja razina zagrijavanja čini komponente dugotrajnijima, a to je itekako nekim korisnicima važno za budžet – kada kupe laptop, da doista traje.

Ekološki prihvatljivi laptopi već su na policama

Dok se ovakvi koncepti još razvijaju i mijenjaju svijet tehnologije, već sada Dell je demonstrirao kako se prijenosna računala mogu proizvesti od ekološki održivih materijala kao što je nova Dell Latitude 5000 serija koje pokreću Intel® Core™ procesori.

Ovaj laptop u prethodnom unboxing videu donosi svakakve zanimljivosti. Sama kutija izrađena je od 100% recikliranih ili obnovljivih materijala. Udio recikliranih materijala poklopca iznosi visokih 71%, a ventilacijski sustav izrađen je od plastike razbacane po svjetskim plažama. Ovo je odličan koncept jer time se smanjuje otpad u svijetu, a od njega se direktno proizvodi ključna komponenta. Na kraju, treba istaknuti da je i podloga napravljena od gume i vlakana na bio i eco bazi.

Ako želite saznati više o ovakvim novitetima na tržištu, preporučujemo da se registrirate i virtualno priključite Dell Technologies CEE Social Impact Summitu. Na njemu možete čuti što je sve u planu tvrtke Dell Technologies na području ekoloških rješenja, sigurno ćete čuti nešto i zanimljivo. Summit se održava 7. lipnja s početkom u 10:30, a sve što je potrebno je kliknuti na ovu poveznicu.

Za više informacija o tehnološkim rješenjima tvrtke Dell Technologies posjetite https://www.dell.com/en-hr.URL članka Eco-laptopi i koncepti za zeleniju budućnost, evo što rade Dell Technologies i Intel zajedno kao partneri