Dva nova fotoaparata i tri objektiva iz Panasonica

Tvrtka Panasonic nedavno je predstavila novitete u foto segmentu poslovanja. Tako su najavili dva nova fotoaparata, Lumix S1R i S1, te tri objektiva, S PRO 50mm F1.4, S PRO 70-200mm F4 O.I.S. i S 24-105mm F4 MACRO O.I.S.

S1R je fotoaparat punog kadra bez zrcala s velikim CMOS senzorom razlučivosti 47,3 milijuna. Pogoni ga novi modul Venus s vrlo brzim i preciznim sustavom automatskog fokusiranja. Elektroničko tražilo, tvrdi proizvođač, ima najveću razlučivosti na svijetu, a riječ je o OLED zaslonu s 5,76 milijuna točaka.

Iako je razvijen prvenstveno za stvaranje fotografija, S1R može napredno snimati videozapise u razlučivosti 4K do 60/50p. Video velike brzine omogućuje slow motion od 2x pri 60 sličica u sekundi u 4K te slow motion do 6x u kvaliteti Full HD brzinama do 180 sličica u sekundi. Signal se može snimati interno na fotoaparatu na SD ili XQD kartice te na vanjske uređaje putem priključka HDMI tipa A.

U srcu modela LUMIX S1 je 24,2-megapikselni CMOS. Također je pogonjen novim modulom Venus i ima OLED zaslon razlučivosti 5,76 milijuna točaka. Način rada u visokoj razlučivosti stvara slike od 96 milijuna piksela. To se postiže kombiniranjem informacija snimljenih u osam ekspozicija dok sustav stabilizacije slike prilagođava postavke položaju senzora. Rezultat je RAW datoteka s 12,000x8,000 piksela.

Sva tri najavljena nova objektiva odlikuje robustan dizajn otporan na prašinu ili zalijevanje tekućinama. Time su prikladni za upotrebu u nepovoljnim vremenskim uvjetima i pouzdano će raditi do temperature od -10 Celzijevih stupnjeva.

Panasonic je ujedno i službeno pokrenuo LUMIX PRO, specijaliziranu mrežu za podršku i servis namijenjenu profesionalcima. Program osmišljen tako da osigura profesionalnim fotografima nastavak snimanja zahvaljujući nizu usluga servisa i popravaka te stalnoj globalnoj podršci. Vlasnici fotoaparata iz serija G i S iz Europe do 31. ožujka mogu registrirati svoju opremu i besplatno iskoristiti prednosti godišnjeg programa LUMIX PRO.URL članka Dva nova fotoaparata i tri objektiva iz Panasonica