Cijene mobitela variraju ovisno u kojem dijelu svijeta se prodaju

U samo jednom kvartalu proda se oko 320 milijuna pametnih telefona diljem svijeta, što znači da su iznimno popularni i nije to nikakva tajna. Ali, ovisno o tome koji dio svijeta je u pitanju, cijene uređaja uvelike će varirati. Pa tako imamo situaciju u kojoj prosječna cijena iznosi stotine i stotine američkih dolara, a negdje je daleko skromnija od toga.

Primjerice, u razvijenim zemljama Azije - u koje spadaju Japan, Južna Koreja, Novi Zeland, Australija, Singapur, Hong Kong i Tajvan - prosječna cijena pametnog telefona iznosi 645 dolara, a koliko je to visoko potvrđuje brojka od 446 dolara, koliko u prosjeku koštaju pametni telefoni u zapadnoj Europi. U sjevernoj Americi cijena je pak 417 dolara, a u Kini 335 dolara.

S obzirom da je prosječna cijena pametnih telefona kroz cijelu 2017. u svijetu iznosila 328 dolara, možemo lakše zaključiti i koji su dijelovi svijeta iznad, a koji ispod prosjeka. Oni iznad su zaključeni s Kinom, a prva na listi ispod prosjeka jest latinska Amerika s prosječnom cijenom pametnih telefona od 318 dolara.

Istočna i srednja Europa su na 249 dolara, Bliski Istok i Afrika na 235 dolara i azijske zemlje u razvoju - što se odnosi na Bangladeš, Indiju, Kambodžu, Maleziju, Mianmar, Filipine, Thajland i Vijetnam - u prosjeku imaju cijenu pametnog telefona postavljenu na 183 dolara.URL članka Cijene mobitela variraju ovisno u kojem dijelu svijeta se prodaju