Broj aktivacija Android TV-a se svake godine udvostručava

Google ima još jedan segment poslovanja na koji može biti ponosan, a riječ je o Android TV. Od 2016. godine, dodao je 140 partnera među Pay TV operaterima i svake godine barem udvostruči rast, odnosno, aktivaciju platforme. Sve to dokaz je da ona raste iznimno brzo i pronalazi svoju jasnu poziciju na TV tržištu.

Također, treba znati, ovaj rast ne dolazi od korisnika, odnosno Android TV "kutija" već od operatera kojima odgovara postavljati platformu u svoju ponudu, što znači da su svjesni onoga što tržište traži. Uz to, partneri kao Sony, Philips, Hisense, TCL, Skyworth i brojni drugi pomažu da se Android TV pronađe na svim novijim televizorima danas.

Ipak, bolje od svega govore same brojke. Primjerice, Android TV je, kao što je spomenuto, zabilježio dvostruki rast 2017. u odnosu na 2016. i potom dvostruki rast na godišnjoj razini u 2018. Što se tiče operatera s kojima Google ima partnerstvo, u 2016. bilo ih je samo osam, zatim 24 u 2017. i nakon toga kreće eksplozija. U 2018. 50 partnera, a u ovoj godini spomenutih 140.

Razlozi zašto Google toliko forsira partnerstva leži u činjenici koju je kompanija sama objasnila.

"Širenjem Android TV platforme dobivamo i bolju distribuciju Play Storea, YouTubea i Google Assistanta, koji su jezgra platforme."

Osim toga, zbog konstantne potrebe za nadopunama, Google se na ovaj način bori i protiv fragmentacije, koja je za Android operativni sustav gorući problem otkako postoji. Nije to sve, Google naglašava da ne pokušava imati kontrolu nad uređajima ili prikupljati podatke, već želi kod korisnika stvoriti naviku Androida, potaknuti ih da imaju što više uređaja koji se mogu povezivati kroz taj operativni sustav pa ga samim time poboljšati.

Ima to smisla, TV tržište nije veliko u odnosu na ono mobilno i Google je vjerojatno "labaviji" na njemu zbog "viših ciljeva".



URL članka Broj aktivacija Android TV-a se svake godine udvostručava