TEMELJI SE NA AI

Asus predstavio VivoBook S15, prvo računalo tvrtke Copilot+

Za performanse i učinkovitost brine prilagođeni integrirani Qualcomm Oryona CPU, a baterija traje do 18 sati.

Asus predstavio VivoBook S15, prvo računalo tvrtke Copilot+

Asus je najavio novu generaciju računalstva koje pokreće umjetna inteligencija, a riječ je o Vivobook S 15 (S5507). Pokreće ga Snapdragon X Elite, ujedno je i prvo računalo tvrtke Copilot+, sa značajkama Windows AI i kolekcijom ekskluzivnih AI aplikacija.

Za performanse i učinkovitost brine prilagođeni integrirani Qualcomm Oryona CPU, a baterija traje do 18 sati. Posebnost su i 3K 120 Hz ASUS Lumina OLED zaslon te Harman Kardon certificirani zvuk, ali i elegantno 14,7 mm tanko, 1,42 kg lagano tijelo. Ukratko, napravljen je za mobilnost bez napora. Opcije pohrane uključuju do ultrabrzi 1TB PCIe 4.0 SSD, s memorijom koja se može konfigurirati do 32GB 8448 MHz LPDDR5X RAM-a.

Također, poboljšanja nove generacije koja pokreće AI uključuju Windows Studio Effects i ASUS AiSense IR kameru. Mogućnosti detekcije prisutnosti kamere omogućuju Adaptive Dimming - koji zatamnjuje zaslon kad korisnik skrene pogled - i Adaptive Lock, koji automatski zaključava prijenosno računalo kad se korisnik udalji i otključava ga kad se vrati. Dodatno, Vivobook S 15 je prvi uređaj koji ima ekskluzivnu AI aplikaciju tvrtke StoryCube. To je najpametniji, najpraktičniji i najmoćniji način za upravljanje svom digitalnom imovinom, koristeći AI pomoć za sortiranje, uređivanje, upravljanje i izvoz snimljenih raw datoteka.

Iskorištavajući taj moćni hardver, Vivobook S 15 integrira napredne značajke kao što su Windows Studio efekti v2, koji poboljšavaju osvjetljenje i uklanjanje buke tijekom video poziva u portretnom načinu rada, i AiSense kameru sa sigurnošću pokretanom umjetnom inteligencijom, koja omogućuje prilagodljivu značajku zaključavanja za autozaključavanje kada korisnik ode i automatsko otključavanje po povratku, kao i automatsko zatamnjivanje kada korisnik skrene pogled. Nadalje, uključuje Live Captions za precizne titlove u stvarnom vremenu, a Cocreator omogućuje korisnicima transformaciju skica u gotova umjetnička djela.

U cijelu se priču sjajno uklapa tipkovnica s jednozonskim RGB pozadinskim osvjetljenjem, koja se može personalizirati putem dinamičkog osvjetljenja u sustavu Windows 11, omogućujući korisnicima izradu zapanjujućih efekata koji savršeno odgovaraju njihovoj osobnosti i raspoloženju.

Opremljen opsežnim skupom I/O portova, Vivobook S 15 je konfiguriran za besprijekorno povezivanje u pokretu. Ima dva USB4 priključka koji podržavaju brzo punjenje, 4K vanjske zaslone i prijenos podataka do 40 Gbps, zajedno s dva USB 3.2 Gen 1 Type-A priključka, HDMI 2.1 priključkom, čitačem microSD kartica i audio combo priključkom poboljšati korisničko iskustvo.

Na kraju, zahvaljujući WiFi 7, omogućenom sustavom Qualcomm FastConnect 7800, Vivobook S 15 pruža brzine do 5,8 Gbps, nadmašujući WiFi 6 za 4,8 puta.