Apple predstavio nove uređaje, stiže dosad najveći iPhone

Na redovitom jesenskom predstavljanju novih proizvoda, Apple je prezentirao tri nova modela iPhonea. Sukladno očekivanjima i tradiciji, najvrednija kompanija svijeta u parnim godinama u svom najprodavanijem segmentu predstavlja nadogradnje lanjskih modela sa značajnijim razlikama „ispod haube“.

Nasljednik iPhonea X zvat će se XS i u većini detalja bit će istovjetna svom prethodniku, uključujući i cijenom, a glavne promjene dogodile su se kod kamere i po pitanju procesora. Sada su najavili i veći model, Xs Max koji će dolaziti sa zaslonom dijagonale 6,5 inča čime će postati uređaj s najvećim ekranom na tržištu, ali i najvećom cijenom od čak 1099 dolara i više.

Iz Applea su najavili i jeftiniji model koji će se zvati iPhone Xr i čija će početna cijena iznositi 749 dolara. Uz neke napredne mogućnosti koje je prošle godine donio model X, poput prepoznavanja lica i zaslona od ruba do ruba, jeftinija će verzija dolaziti s LCD ekranom od 6,1 inča. Tim jeftinijim uređajem, kojeg možemo smatrati nasljednikom "osmice", žele pokriti veći dio tržišta nego do sada.

Najznačajnija novost u dva skuplja modela je novi čipset, A12 Bionic. Riječ je o prvom procesoru izrađenom u 7-nanometarskoj tehnologiji na kojem se nalazi 6,9 milijardi tranzistora i koji ima takozvani "neuralni engine". On radi s osam jezgri i može pokretati opcije strojnog učenja na samom uređaju te izvršava do 5 bilijuna operacija u sekundi. Time će se, tvrde iz Applea, brzina pokretanja aplikacija smanjiti za do 30 posto te će se poboljšati brojne opcije poput unošenja prediktivnog teksta, pretraživanja fotografija i njihova poboljšavanja, kao i bolje izvedbe aplikacija s proširenom stvarnošću.

No, vratimo se još nakratko cijenama. Novi će uređaji, već po običaju, u Europi biti skuplji nego u SAD-u. Tako će se cijene iz dolara preslikati u eure uz još 15-ak posto veći iznos, što znači da će, sukladno trenutačnom tečaju, biti za trećinu skuplji. Tako će osnovna verzija Xr modela, sa 64 GB prostora za pohranu, stajati 849 eura, dok će najveći Xs Max, koji će po prvi put dolaziti s 512 GB prostora, u Europi stajati ogromnih 1649 eura. Kod nas će to, dakako, biti i još ponešto više, pa je za očekivati da bi najskuplji model Xs Maxa mogao u maloprodaji premašiti 13.000 kuna!

Osim novih iPhonea, Apple je jučer u Cupertinu predstavio i novu verziju svog uspješnog pametnog sata. Novi Apple Watch imat će nešto veći ekran od svog prethodnika i uz nove opcije za praćenje zdravlja. Tako novi pametni sat neće samo pratiti vaše otkucaje srca, nego će rad srca bilježiti poput profesionalnih EKG uređaja. Uređaj će također moći zabilježiti je li korisnik pao te će moći pozvati hitnu medicinsku pomoć.

Zadnji novitet očekivano je vezan uz operativni sustav za Appleove uređaje. Novi iOS svoju će nadogradnju dobiti već sljedećeg tjedna. Novi iPhonei u Hrvatskoj bi se trebali pojaviti krajem ovog mjeseca.URL članka Apple predstavio nove uređaje, stiže dosad najveći iPhone