Apple predstavio nove iPad, MacBook Air, Mac mini i iOS 12.1

Apple je na najnovijoj konferenciji predstavio cijeli niz hardverskih poslastica, od novih iPada, preko novih MacBook Air pa do raznih dodataka koje će obožavatelji proizvoda ove kompanije željeti imati što prije u svom asortimanu. Naravno, uzbuđenja nije nedostajalo jer sve što se moglo vidjeti moćnije je no viđeno u prošlosti.

MacBook Air

Napokon je dobio Retina zaslon, šest godina nakon što je viđen na MacBook Pro. On je veličine 13,3 inča, s manjim rubovima, crnima umjesto aluminijski sivima. Ima TouchID senzor za otisak prsta blizu gornje desnog ugla tipkovnice. Također, nema Touch Bara, što znači da je Apple uvažio kritike. U tom smjeru Force Touch je 20 posto veći, zvučnici su 25 posto glasniji nego kod prethodne generacije, a bas je dvostruko izraženiji.

Od ostalih zanimljivosti, koje vjerojatno jesu više u fokusu korisnika, ima dva Thunderbolt porta, Intel i5 CPU, do 16GB radne memorije i do 1,5TB prostora. Početna cijena bit će mu 1199 američkih dolara, prednarudžbe su već otvorene, a prodaja kreće 7. studenog. Ekološki osviještene zanimat će da je MacBook Air načinjen od sto posto recikliranog aluminija.

Mac Mini

S obzirom da je prošlo četiri godine otkako je stigao prethodnik, činilo se da je Apple odustao od ovog uređaja. Ali nije! Novi Mac Mini ima četiri do šest jezgri, ovisno o modelu, do 2TB SSD prostora za pohranu i do 64GB radne memorije. Ima gigabit Ethernet, četiri thunderbolt portova, HDMI i dva USB-A porta. Također je načinjen od sto posto recikliranog aluminija. Dolazi u prodaju 7. studenog po cijeni od 799 dolara.

iPad Pro

Najveća novost jest što više nema home tipke. Ali, nije to jedino, iPad Pro je moćan, u njemu se nalazi A12X Bionic čip s osam CPU jezgri, sedam GPU jezgri, do 1TB prostora i, kako Apple tvrdi, brži je od 92 posto prijenosnih računala. Dakle, jasno je da iPad Pro postaje konkurentan prijenosnim računalima, što znači da korisnici za potpuni užitak kupiti i tipkovnicu po cijeni od 150 do 200 dolara. Mana mu je možda kamera, ona straga ima sedam megapiksela, a ona sprijeda 12 megapiksela.

Bitno je naglasiti i da se odriče Lightning porta u korist USB-C jer on je korisniji kod eksternih 5K zaslona, ali i za punjenje uređaja. Koštat će 799 dolara za onaj veličine zaslona 11 inča i 999 dolara za onaj veličine 12,9 inča. Na tržište stiže 7. studenog.

Apple Pencil

Napravljena je tako da se magnetski spaja iz sami rub iPad Pro, a kad se to dogodi, automatski se puni - bežično. Također, zgodan je dodatak da se dodirom na Pencil pokreće iPad i odmah se otvara Notes. Može se namjestiti i automatsko otvaranje Photoshopa.

iOS 12.1

Stigao je, a kao najveća promjena jest uvođenje Group FaceTime za chat do 32 osobe odjednom. Ima i 70 novih emojija, dvostruku SIM mogućnost za iPhone XS, iPhone XS Max i iPhone XR.URL članka Apple predstavio nove iPad, MacBook Air, Mac mini i iOS 12.1