Apple ponovno razotkrio najveći problem Androida

Apple i Google su predstavili posljednje verzije svojih mobilnih operativnih sustava - iOS 13 i Android 10. Pritom je samo još jednom potvrđen najveći problem koji Google ima protiv ljutiog rivala, a to je sporost prilagodbe prvenstveno proizvođača te potom i korisnika na nova softverska rješenja.

Primjerice, iOS 13 zaključno s 15. listopadom na svojim uređajima imalo je već 55 posto korisnika, njih 38 posto ostalo je na iOS 12 i sedam posto na ranijim iOS verzijama. Istovremeno, Google nije upoće nadopunjavao svoje brojke udjela Androida na tržištu od svibnja ove godine. Dakle, nemamo pojma kakva je situacija za oko 2,5 milijarde korisnika tog mobilnog operativnog sustava.

Naravno, da je situacija idilična, Google bi se već pohvalio, ali ovako je samo dodatno jasno u kolikom je zaostatku Android u odnosu na iOS. Bar kad se radi o prilagodbi. Jer, ona je kod Applea jednostavna pa korisnici vrlo lako preuzimaju novi iOS i još ga jednostavnije postavljaju na uređaj. Kod Androida mnogo toga ovisi o proizvođaču, zatim operateru i podosta o geografskom položaju korisnika. Previše prepreka.

Zato brojke iz svibnja i jesu takve kakve jesu. Primjerice, prošlogodišnji Pie 9.0 je na 10,4 posto korisnika. Više ima Oreo 8.0/8.1 iz 2017. sa svojih ukupno 28,3 posto. Više ima i tri godine stari Nougat 7.0/7.1 sa svojih 19,2 posto. Bolna je činjenica da 16,9 posto udjela ima Marshmallow 6.0, kao što Lollipop 5.0/5.1 ima 14,5 posto.

U konačnici, Pie ima bolji rezultat tek od KitKat 4.4 iz 2013., što nije nimalo pohvalno, posebno jer ta verzija Androida još uvijek drži 6,9 posto tržišta.

I, čini se, do nikakvih bitnijih promjena u ovom odmjeravanju snaga između Applea i Google neće doći. Android će imati problema s fragmentacijom, a iOS će nastaviti u svom jednostavnom i dostupnom smjeru, koji korisnicima itekako odgovara...URL članka Apple ponovno razotkrio najveći problem Androida