Android Oreo nakon 8 mjeseci i dalje nema niti 5 posto udjela

Google se diči svojim Android operativnim sustavom i Oreo inačicom, ali korisnici i svi u industriji se iz mjeseca u mjesec uvjeravaju u to da fragmentiranost Androida ostaje postojana. Stoga, Android 8.0 i 8.1 čini svega 4,6 posto udjela! Na prvom mjestu stariji je Nougat (7.0 i 7.1) s ukupnih 30,8 posto i padom od samo 1,1 posto u dva mjeseca, a potom slijedi Marshmallow (6.0) s 26 posto i padom od 1,4 posto.

Tih 4,6 posto udjela za Oreo u moru svih Android uređaja koji su trenutno aktivni, a odnosi se to na najstariji Gingerbread (2.3.3 - 2.3.7) iz 2010. godine te sve ostale novije verzije tog mobilnog operativnog sustava. Istina jest, Oreo je porastao za 3,5 posto u odnosu na veljaču, ali to još uvijek ipak nije "to". Ipak je riječ o operativnom sustavu predstavljenom prije više od osam mjeseci.

Također, sad već tri godine i pet mjeseci stari Lollipop (5.0 i 5.1) još je više nego snažan sa svojih 22,9 posto udjela na tržištu, ali i to ide prema dolje jer u dva mjeseca pao je za 1,7 posto. KitKat (4.4) je pao za 1,5 posto i trenutno čini 10,5 posto udjela, što se još uvijek može tretirati kao sjajna brojka s obzirom da Android tržište ipak broji više od dvije milijarde aktivnih uređaja.

Sve starije od KitKata ipak više nije na razinama koje su previše relevantne pa tako JellyBean (4.1.x, 4.2.x i 4.3) čini ukupnih 4,5 posto udjela u "Android svijetu". Ice Cream Sandwich (4.0.3 - 4.0.4) je na 0,4 posto i prvospomenuti GingerBread na 0,3 posto.

Zaključak cijele priče jest da se Oreo jedva nosi sa šest i sedam godina starim verzijama Android operativnog sustava, a to je stvarno veliki problem i nevjerojatno je da Google još uvijek nije pronašao idealno rješenje. Posebno jer se za Oreo vjerovalo da će biti korak naprijed po tom pitanju, ali čini se da nikakvog pomaka još uvijek nema...URL članka Android Oreo nakon 8 mjeseci i dalje nema niti 5 posto udjela