Nastavak rasta ulaganja u 5G infrastrukturu, ove godine dosegnut će se 8,1 milijardi dolara

Prihodi od 5G mrežne infrastrukture u ovoj će se godini gotovo udvostručiti i dostići 8,1 milijardi američkih dolara, tvrde analitičari Gartnera i dodaju da se sve temelji na prognozama za 2020. koje su napravljene usprkos krizi.  Dok će ulaganja u 4G pasti 20,8 posto na 16,4 milijarde dolara. Istovremeno ukupna ulaganja ove godine past će na 38,13 milijardi dolara što je pad na godišnjoj razini od 4,4 posto.

Loša je vijest da će prihodi bežične infrastrukture pasti za 4,4 posto, na 38,1 milijardu dolara. No, tome je možda tako jer će investicije poslužitelja usluga u komunikacijama (CSPs - communications service providers), vezane za 5G mrežnu infrastrukturu, iznositi 21,3 posto svih u bežičnoj infrastrukturi. Prošle je godine to bilo 10,4 posto.

Dakle, odvija se tranzicija pa u globalu prihodi ponešto pate, ali sve bi se trebalo promijeniti bitno na bolje dogodine. Kako Gartner navodi, poslužitelji imaju 5G kao prioritet pa postojeću infrastrukturu "pretvaraju" u 5G infrastrukturu, što dovodi do smanjenja ulaganja u sve ono nepovezano za 5G. Zato ne čudi pad prihoda u tom segmentu, kao što ne čudi rast prihoda u 5G segmentu. Ali, rast je ipak značajniji no što se mislilo u prognozama početkom godine.

Također, ono što Gartner napominje jest da će ovim tempom 5G pokrivenost u nekim zemljama vrlo brzo dosegnuti gotovo sto posto. Primjerice, do 2023. bi Japan, Kina i šira okolica, razvijeniji dio Azije te Sjeverna Amerika trebali s 5G signalom pokrivati oko 95 posto teritorija.

U ovom trenutku, lider je Kina, koja čini 49,4 posto ukupnih svjetskih ulaganja u 5G mrežnu infrastrukturu. Razlog za to jest što država stoji iza proizvođača pa su porezi niži, subvencije se broje u milijardama dolara i to se osjeti na rezultatima.

Ali, možda najznačajniji dio Gartnerova istraživanja jest detalj da će do 2023. 15 posto poslužitelja diljem svijeta imati samostalne 5G mreže, koje se neće oslanjati na postojeću 4G mrežnu infrastrukturu, kao što je sad slučaj. Tek tad će, u punom smislu, 5G razvoj krenuti samostalno u željenom smjeru.URL članka Nastavak rasta ulaganja u 5G infrastrukturu, ove godine dosegnut će se 8,1 milijardi dolara