Lenovo i Qualcomm predstavili prvo 5G računalo na svijetu

Lenovo i Qualcomm godinama surađuju kroz projekt Limitless kako bi razvili novu klasu 5G povezanih računala, koji su uvijek online i uvijek povezani, a čini se da su to napokon i uspjeli.

Partnerstvo i novi Snapdragon 8cx 5G računalna platforma otvorit će vrata transformativnog korisničkog iskustva za potrošače, ali i industriju. Sami "tajming" je idealan jer mobilne mreže pete generacije već su stigle, a od iduće godine trebale bi biti sastavni dio komercijalnog tržišta, što za Lenovo i Qualcomm nudi nove prilike.

A što se tiče računala nazvanog COMPUTEX, luksuzan je i spada u "ultrabook" sferu, što znači da će mu i cijena biti paprena, što se i očekivalo od prvog 5G računala. Ujedno, bit će to i prvo Lenovo računalo sa Snapdragon X55 5G modemom. I očekivanja su ogromna, ponajprije iz razloga što su u kineskoj i američkoj kompaniji uvjereni da bi se povijest mogla ponoviti.

Primjerice, dok je tranzicija iz 3G na 4G LTE transformirala način na koji ljudi koriste pametne telefone, tako se u Lenovu i Qualcommu nadaju da bi 5G mogao transformirati način kako se koriste računala. Jer, ističu u Lenovu, potencijal je ogroman i treba ga što bolje iskoristiti. A to bi se kroz neprekidnu vezu za internet i povezanost u svakom smislu moglo dogoditi, s obzirom da bi se prijenos podataka trebao bitno ubrzati.

"U Lenovu nismo skloni inovacijama zbog tehnologije kao takve. Sve što činimo, jest zbog poboljšanja iskustva naših korisnika. S istinskim 5G u PC-u, zadovoljit ćemo potrebe korisnika po pitanju brzine, bilo da se radi o internetskoj vezi, prijenosu podataka ili streamingu u 4K i 8K rezoluciji. Čak će i VR/AR video sadržaj biti brži i kvalitetniji, kao i video pozivi, video igre...", istaknuo je potpredsjednik Lenova Johnson Jia.

Qualcomm će obaviti svoj dio zadatka jer Snapdragon 8xc zadovoljit će potrebe najmobilnijih korisnika s multi-gigabit brzinama prijenosa podataka, duljim vijekom baterije, aplikacijama za industriju, visokosigurnim mogućnostima... i sve to u tankom obliku, što uključuje laptope. Ukratko, s ovim novitetom će vlasnici računala dobiti mogućnost spajanja na internet bez da ovise o Wi-Fi vezi ili hostpotu.URL članka Lenovo i Qualcomm predstavili prvo 5G računalo na svijetu