ICTbusiness TV: Utjecaj 5G mreža bit će izniman

ICTbusiness TV: Utjecaj 5G mreža bit će izniman

Nova ICTbusiness TV emisija govori prije svega o dolasku 5G mreža kroz tehnologije i rješenja koja će ju omogućiti, ali i primjena gdje će se dogoditi. 5G će biti najtransformativnija komunikacijska tehnologija generacije i omogućit će beskonačan broj novih usluga, uključujući napredne mogućnosti upravljanja energijom što će biti ključno za rješavanje rastućih izazova vezanih za potrošnju energije i održivost. Upravo o tome za ICTbusiness TV govori Igor Grdić član Uprave Vertiv Hrvatska.

Sljedećih godina doprinos 5G-a gospodarskom rastu bit će prilično skroman, jer će se većina telekomunikacijskih tvrtki fokusirati na izgradnju infrastrukture i optimiziranje mreža. No, već od 2025. godine predviđa se da će ta ulaganja imati sve snažniji učinak na globalno gospodarstvo. Upravo o tome smo razgovarali s Tanjom Čuraković Jakovljević, voditeljicom usluga strateškog i operativnog savjetovanja u sektoru tehnologija, medija i telekomunikacija iz PwC-a Hrvatska.

Ono što je sasvim jasno je da od 5G-a su velika očekivanja i to u mnogobrojnim segmentima ljudskog rada i djelovanja od zdravstva, poljoprivrede, industrije, pametnih gradova.

Još iz kategorije

Ericsson, Telstra i Qualcomm postigli najveću 5G brzinu izmjerenu  na komercijalnim mrežama

Ericsson, Telstra i Qualcomm postigli najveću 5G brzinu izmjerenu na komercijalnim mrežama

27.01.2022.

Ericsson, Telstra i Qualcomm su postigli najveću 5G brzinu ikad izmjerenu na komercijalnim mrežama tijekom demo predstavljanja uživo u australskom Queenslandu. Zajedno, stigli su do uplink brzine od gotovo 1 Gbps.

Ericsson vodeći u globalnom poretku mobilnih iskustava

Ericsson vodeći u globalnom poretku mobilnih iskustava

24.01.2022.

Kako mobilne mreže u sve većoj mjeri postaju okosnica društva, broj javnih institucija i kompanija koje provode redovite i neovisne referentne studije za mjerenje iskustva tih mreža rastao je tijekom proteklih godina. I pobjeda ide Ericssonu!

Europi ne prijeti američki scenarij s 5G mrežom

Europi ne prijeti američki scenarij s 5G mrežom

24.01.2022.

I dok pratimo situaciju u SAD-u oko problema s baznim stanicama i to onima za 5G mrežu u blizini zračnih luka, postavlja se pitanje kakva je situacija u Europi. Pritom treba istaknuti da frekvencijski spektri u SAD-u i Europi niti za 4G pa tako niti za 5G nisu isti, kao niti oni dodatni namijenjeni 5G mrežama.