VELIKI SKOK

Samsung s novom tehnologijom u mainstream postavlja SSD diskove od 100TB

Samsung s novom tehnologijom u mainstream postavlja SSD diskove od 100TB
Depositphotos

Uređaji za pohranu temeljeni na NAND tehnologiji nadmeću se na iznimno konkurentnom tržištu, ali Samsung je taj koji suvereno drži prvo mjesto još od 2002., bez obzira što njegovi "protivnici" sve više jačaju.

Južnokorejski elektronički div najavio je planove za početak masovne proizvodnje najnovijih 290-slojnih vertikalnih (V9) NAND čipova devete generacije, namijenjenih umjetnoj inteligenciji i uređajima u cloudu, kao i velikim poslovnim poslužiteljima. Oni koriste Samsungovu tehnologiju dvostrukog skupa, umjesto inače uobičajene metode trostrukog skupa.

Ali, druge kompanije smanjuju razliku. Primjerice, južnokorejski SK Hynix, drugi po veličini svjetski proizvođač memorijskih čipova i najveći rival Samsunga, namjerava lansirati svoju 321-slojnu NAND tehnologiju početkom sljedeće godine, dok kineski Yangtze Memory Technologies planira predstaviti 300-slojne čipove kasnije ove godine.

Dok se bitka zahuktava, Samsung već gleda dalje od predstojećeg lansiranja V9, a insajderi iz industrije ukazuju da se očekuje da će sljedeće godine biti predstavljen NAND čip desete generacije (V10) od 430 slojeva. Za razliku od V9, ovaj će koristiti Samsungovu triple-stack tehnologiju.

Agresivni napor za nadmoću NAND-a dolazi s porastom potražnje za uređajima za pohranu visokih performansi i velikog kapaciteta u eri umjetne inteligencije. Naime, NAND čipovi visoke gustoće odgovaraju toj potražnji, a istovremeno poboljšavaju mogućnosti za 5G pametne telefone.

Glavni proizvođači čipova sada su u utrci za razvoj napredne tehnologije slaganja čipova kako bi smanjili troškove i poboljšali performanse. Također, Samsung je ranije ove godine najavio planove za razvoj 1000-slojnih (i iznad) NAND čipova do 2030.