RAT SE NASTAVLJA

Američki predsjednik potpisao je zakon koji bi mogao ozakoniti zabranu TikToka

Američki predsjednik potpisao je zakon koji bi mogao ozakoniti zabranu TikToka
Depositphotos

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je zakon koji bi mogao dovesti do zabrane TikToka u cijeloj zemlji. Glavni zahtjev da usluga ostane aktivna je da matična tvrtka ByteDance pristane prodati svoju američku imovinu u razdoblju od devet mjeseci.

Senat je 23. travnja glasao za zakon koji je uključivao zabranu TikToka kao dio stranog paketa pomoći Ukrajini i Izraelu od 95 milijardi dolara. Predsjednik Biden ga je potom potpisao kao zakon. Zakon Zastupničkog doma američkog Kongresa bi ByteDanceu dao šest mjeseci da proda svoj udio u TikToku, ali ga je Senat izmijenio na devet mjeseci.

CNBC je izvijestio da bi predsjednik Biden mogao odobriti produljenje od 90 dana prije nego što zakon stupi na snagu, što bi moglo pomaknuti rok na godinu dana. TikTok je nazvao zakon neustavnim u izjavi objavljenoj na X, obećavajući da će se protiv toga boriti na sudu. “Ova zabrana bi uništila 7 milijuna poduzeća i ušutkala 170 milijuna Amerikanaca.”

Američki političari izrazili su zabrinutost da je TikTok prijetnja nacionalnoj sigurnosti jer je već nekoliko godina u vlasništvu Kineza. Ako zabrana prođe, Apple, Google i drugi subjekti zakonski ne bi mogli nuditi TikTok u svojim trgovinama aplikacija ili pružati usluge web hostinga aplikacijama koje kontrolira ByteDance.