Zuckerberg: Uskoro ćemo svi nositi VR naočale i čitati misli

Zuckerberg: Uskoro ćemo svi nositi VR naočale i čitati misli
Facebook

Virtualna stvarnost budućnost je industrije zabave, medicine i mnogih drugih grana od kojih ljudi imaju koristi na ovaj ili onaj način. I sve ide poprilično brzo prema naprijed pa izjava Marka Zuckerberga da će uskoro biti moguće čitati ljudske misli nije tako nevjerojatna.

Vodeći čovjek Facebooka i njegov osnivač odgovarao je na pitanja korisnika i s velikim zadovoljstvom progovorio o virtualnoj stvarnosti i tehnologiji koja ju omogućava te dalje širi. Jasno je da ga to itekako zanima, što je ionako potvrdio kad je Facebook kupio Oculus VR za dvije milijarde američkih dolara u ožujku prošle godine.

- Radimo na virtualnoj stvarnosti jer smatramo da je to sljedeći veliki tehnološki korak, koji će bitno promijeniti način na koji komuniciramo. Vjerujem da će uskoro virtualna stvarnost poslužiti kao nova platforma, nasljednik pametnih telefona. Naravno, ne mislim da ćemo zbog toga odbaciti pametne telefone, ali sam siguran da ćemo imati i pametne naočale kroz koje ćemo na bolji način voljenim i bliskim osobama prikazati kako se osjećamo i što osjećamo - rekao je Zuckerberg.

Facebook će izbaciti svoj uređaj za virtualnu i proširenu stvarnost u 2016. godin, a zvat će se Oculus Rift, a u počecima neće biti tako kao što trenutno priča vlasnik najveće društvene mreže. Ne, u početku će služiti za igre, u kojima će korisnik vidjeti svijet oko sebe u punih 360 stupnjeva, što podiže kompletno iskustvo na novu razinu.

I nije Facebook prvi koji se odlučio zakoračiti u ovaj vid tehnologije. Samsung je uz partnerstvo uprav, a doći će sa specijaliziranom trgovinom aplikacijama, što znači da će svi dizajneri morati jako dobro pratiti zbivanja i biti u toku da mogu pratiti sve kriterije, a potom plasirati eventualne proizvode. Naravno, Oculus i Samsung bi od toga trebali ubirati profit.o s Oculusom pripremio svoj Gear VR.

U "igri" su još Microsoft i HTC, ali i Valve, koji je najveća konkurencija svima u zabavnoj industriji. No ne treba smetnuti ni Sony i Nintendo, koji će itekako profitirati s obzirom na svoje megapopularne konzole. Neće dozvoliti "trećoj strani" da im se "ubaci" bez ikakvih problema u njihovo područje.

A za par godina možda ćemo govoriti i o čitanju misli, što se nažalost može okrenuti i u marketinškom smislu pa da dok koristimo VR uređaj on čita naše misli i samim time ima uvid u ono što trebamo ili želimo te nas time "bombardira". Bio bi to pravi udarac na privatnost...