Znanstvenici sa sveučilišta MIT izradili prototip računalnog čipa koji može pogoniti mobilni AI

Znanstvenici sa sveučilišta MIT izradili prototip računalnog čipa koji može pogoniti mobilni AI

Umjetna inteligencija (AI) desetljećima je prisutna oko nas, a postupno se i razvija no ima još uvijek prepreka koje treba savladati da bi sve krenulo ubrzanijim tempom prema naprijed. A jedna od povećih svakako je nedostatak snage u procesorima pa ovisimo o „posrednicima“.

Primjerice, Google Now, Siri i Cortana nam asistiraju i mogu se preuzeti na naše uređaje bez ikakvih problema, no nisu ugrađeni u njih niti ovise o snazi naših uređaja. Upravo to želi promijeniti Qualcomm sa svojom platformom Zeroth Cognitive Computing Platform koja ima mogućnosti učenja i ugrađena je u Snapdragon procesor toliko moćan da možemo imati AI direktno na našim pametnim telefonima.

No znanstvenici sa Massachusetts Institute of Technology (MIT) otišli su korak dalje i napravili prototip posebnog čipa koji je još impresivniji od onoga što je napravio Qualcomm. Riječ je o Eyerissu, ima 168 jezgri koje imaju svoju memoriju, što štedi vrijeme i deset puta više energije jer nema potrebe za komunikaciju sa središnjom memorijom, koja je inače posebna hardverska komponenta i samim time troši ne samo vrijeme i energiju uređaja već i prostor.

Sve to omogućava Eyerissu i da obrađuje podatke prije no što uopće dođu do jezgri, koje međusobno mogu i komunicirati pa se svi ti podaci mogu dijeliti s jedne na drugu. I sve to skupa zvuči sjajno no nije testirano van idealnih uvjeta, nije testirano u nekom od uređaja i tu dolazimo do najbitnije stavke.

Naime, proći će najmanje pet godina prije nego se obave svi testovi pa bismo ovo otkriće s MIT-a možda mogli vidjeti u Samsung Galaxy S12 ili u iPhone 12... Ako prije netko ne izumi nešto novo, bolje i moćnije. Kako god, uvijek je lijepo vidjet i u kojem smjeru ide tehnologija i kako se razvija. Od toga samo svi skupa možemo profitirati, a protiv toga se nitko ne može buniti.