Zbogom Windows 8

Zbogom Windows 8

Microsoft užurbano radi kako bi što prije predstavio svoj novi operativni sustav - Windows 9! Najoptimističnije najave su da će biti predstavljen već u prvoj polovici 2015. godine, ali to je teško izvediva misija jer treba imati na umu da će ovaj operativni sustav ujediniti sve platforme u jedno.

Stoga polako treba reći "Zbogom!" Windowsima 8 i baviti se svime što donosi "devetka". A donosi korake unazad, ne u smislu nazadovanja već vraćanja na situaciju koja je korisnicima bliža, draža, pozitivnija i korisnija. Zato više neće biti Charms bar, vraća se Start izbornik, poboljšava se izgled sučelja tako da bude prisniji korisnicima osobnih računala.

No neće se Microsoft riješiti svega, s obzirom da će ovaj operativni sustav ujedinito sve platforme, treba sve raspodijeliti jednako, pa će tako ostati Windows Store, Start Screen i Live Tiles.

Korisnici su već reagirali pozitivno i pozdravljaju poteze koje vuče Microsoft. No što je zapravo posrijedi? Još jedan poveći promašaj Microsofta u smislu dugoročnog donošenja odluka. Naime, kad je Windows 8 stigao, trebao je biti test za bolju inačicu operativnog sustava koji bi osvojio brzorastuće tržište tableta, ali pritom se zapostavilo tržište osobnih računala, koje je bilo u padu. No situacija se okrenula i tableti se ne prodaju kao prije dvije godine, a računala su opet krenula u pozitivnom smjeru. Stoga se Microsoft odlučio na ravnomjernu podjelu po platformama u svom novom operativnom sustavu.

Tako su barem sigurni da ne mogu pogriješiti, a istovremeno će napraviti nešto što nitko nije i možda višestruko profitirati. Bilo bi to vrlo korisno za Microsoft, koji je imao previše gafova u posljednje vrijeme, a uložili su silne milijarde baš u ujedinjavanje platformi, od cloud sustava, pa kupnje Skypea i Nokije.

Kako god, jedno je sigurno, zbogom Windows 8.