Zbog nestajućeg teksta s računa kupci imaju velike probleme s jamstvima i garancijama

Zbog nestajućeg teksta s računa kupci imaju velike probleme s jamstvima i garancijama
Fotolia

Ako vam se dogodi da se oprema koju ste kupili vrlo brzo pokvari logično je da ćete ju uzeti, zajedno s računom, i otići u trgovinu u kojoj ste ju nabavili ili ju poslati ovlaštenom servisu. Ipak, neki kupci s tim znaju imati problema koje nisu očekivali. Naime, događa se da račun nakon nekog vremena, čak i kraćeg, ne bude dovoljno vidljiv i pritom znaju nastati veliki problemi. Ako niste sigurni o čemu se radi, najlakše to možete vidjeti na priznanicama POS uređaja koje vam slučajno ostanu u džepu ili u vrećici, no nerijetko se to događa i sa samim računima.

A pravi problem u tom slučaju leži u korištenju termalnih printera. Oni su za trgovce znatno jeftiniji i time prihvatljiviji, ali zbog toga što printaju na papir koji je osjetljiv na temperaturu tekst i brojke s njega brzo izblijede, posebno ako je račun izložen svjetlu ili višim temperaturama. Dakle, imate pokvaren uređaj koji je još uvijek pod jamstvom, ali to jamstvo ne možete iskoristiti budući da se na računu ne vide neki njegovi dijelovi.

Nemojte misliti da vas trgovci i serviseri mrze ili žele prevariti jer i oni moraju postupati po pravilima. Bolji trgovci prihvatit će, primjerice, fotokopiju računa, ispis transakcije s detaljima ili bankovni izvještaj na kojem se, ako ste plaćali karticama, vidi gdje je i kada plaćena roba. Nekima će to možda biti previše komplicirano, ali ako je u pitanju, primjerice, pokvareni laptop pod garancijom valja se potruditi.

Pravo je pitanje što je s onima koji su platili gotovinom? Što ako je na istom računu isprintana i garancija (iako to nisu baš česti primjeri)? U konačnici, što ako je u pitanju trogodišnja garancija? Najbolje rješenje je skeniranje ili fotografiranje računa čim obavite kupnju. Na taj način možete isprintati fotografiju ili ju, u slučaju da vam u trgovini ili servisu nisu priznali račun, možete naknadno poslati e-mailom i na taj način uštedjeti na servisu uređaja koji je još uvijek pod garancijom.

U ovakvim slučajevima sve je, očito, na vama. Nijedan zakon ili propis ne regulira kvalitetu ispisa računa. No, danas gotovo svi imaju telefone s kamerama, mnoga kućanstva i velik broj ureda ima skenere i multifunkcijske pisače s opcijom skeniranja. Stoga sve račune, pa i one koji su vam stigli e-mailom, spremajte u jedan direktorij na vašem računalu ili u sklopu neke cloud usluge poput One Drivea ili Google Drivea. Savjetujemo vam da u njemu napravite poddirektorije za godine, a fotografije (ili pdf dokumente) nazovete po datumu kupovine plus ime trgovine u kojoj ste kupili. Na taj način imat ćete sve na drohvatu ruke i znat ćete lako pronaći bilo koji račun.