Zbog Brexita aplikacije u Appleovom App Storeu poskupljuju za 25 posto

Zbog Brexita aplikacije u Appleovom App Storeu poskupljuju za 25 posto

Korisnici iPhonea i iPada u Velikoj Britaniji uskoro će skuplje plaćati aplikacije, igre i sadržaj putem App Storea, i to za čak 25 posto. Velika Britanija jedno je od najvećih Appleovih tržišta.

Na globalnoj razini App Store je zabilježio godišnji rast od 60 posto uz ostvarene prihode od 5,4 milijarde dolara do četvrtog kvartala 2016. No, zbog pada vrijednosti funte nakon izglasavanja izlaska Velike Britanije iz Europske Unije i razlike koja se tim padom stvorila, cijene će rasti 25 posto.

Trenutno aplikacija koja košta 0,99 dolara u SAD-u košta u Velikoj Britaniji 0,79 funti, no sada će cijena skočiti na 0,99 funti. Promjena će se odraziti na sve segmente, uključujući i Mac App Store. Apple za sada još nije specificirao hoće li se rast cijena dogoditi i za iTunes kataloge e-knjiga, TV-a, glazbe i filmova, no za očekivati je da povećanje cijena neće zaobići niti iTunes.

Apple je objavio da će se promjene primjeniti tijekom idučih 7 dana, a započeo je i s obavještavanjem developera za iOS i Mac App Store.