Zbog automatske nadogradnje na Windows 10 Microsoft mora korisnici platiti 10.000 dolara odštete

Zbog automatske nadogradnje na Windows 10 Microsoft mora korisnici platiti 10.000 dolara odštete

Već smo u više navrata pisali o agresivnom instaliranju nadogradnji na Windowse 10 bez pristanka korisnika, čak i bez njihova znanja što se zapravo događa. To je posljednjih mjeseci preraslo u nešto što podsjeća na bolesnu šalu, a neki tvrde da sve više liči na način na koji se instalira maliciozni softver.

Microsoft se posljednjih mjeseci trudi na sve moguće načine natjerati korisnike Windowsa 7 i 8 da nadograde postojeće na novi operativni sustav dok je još besplatno i to nerijetko završava problemima za korisnike. Većina priča počinje s tim da se nečije računalo automatski nadogradilo na desetku, a završava kukanjem da su korisnici u tom procesu izgubili sve svoje podatke s računala. No nedavni promjer pokazuje kako bi ovakva kampanja i pnašanje mogli Microsoft koštati puno novca.

Naime, žena iz Kalifornije zbog takvog je slučaja dobila 10 tisuća dolara od Microsofta koji je nagodbom izbjegao suđenje u tom slučaju. Gospođa Teri Goldstein kaže kako se njezin PC automatski nadogradio na Windowse 10 i postao spor i nepouzdan. Ona tvrdi kako nikada nije čula za Windows 10 i da ju nitko nije pitao želi li nadograditi svoj sustav. Potom je tužila Microsoft i nakon što je dobila prvostupanjsku parnicu tvrtka je odlučila isplatiti joj naknadu za izgubljenu dobit i kupovinu novog računala u iznosu od već spomenutih 10 tisuća dolara.

U izjavi za list Seattle Times iz Microsofta su tek diplomatski naveli kako 'nastavljaju slušati povratne informacije korisnika i na osnovu njih pokušavaju unaprijediti sustav nadogradnje.' Microsoft u opisanom slučaju možda jest izbjegao potop na sudu i plaćanje još veće odštete, ali otkako je upozorenje za nadogradnju postalo toliko nametljivo, da već graniči s malwareom, internetom kruže razne ne baš lijepe priče. I, da stvar bude bolja, iz dana u dan ih je sve više. Kada bi samo deset posto tih korisnika pokušalo isto što i gospođa iz ove priče mogla bi to postati najskuplja softverska nadogradnja u povijesti.