Završio fotografski sajam Photokina 2016

Završio fotografski sajam Photokina 2016
Shutterstock

Iza nas je još jedan fotografski sajam Photokina, a oduševio je i ove godine. Zbio se od 20. do 25. rujna u Kölnu pod motom „Imaging Unlimited“ i okupio najbolje od najboljih iz fotoindustrije kroz tih šest dana. Znatiželjnici to nisu mogli propustiti pa je sajam posjetilo 191 tisuća ljudi, što dovoljno govori o veličini i značaju kompletnog događaja.

I teško da su svi oni uspjeli vidjet baš sve što ih je zanimalo ili ono što bi ih moglo zanimati jer na svakom koraku nešto se događalo, svaki od 983 izlagača iz 42 zemlje svijeta imali su svojih aduta. Ipak, organizatore najviše raduje što se toliko mladih pojavilo na sajmu i što se kroz nove oblike komunikacije širila vijest o Photokini. Srušen je rekord na Twitteru jer 34 tisuća puta spomenula se Photokina.

"Photokinu kao koncept nismo napravili takvim kakvim jest samo zato da bismo donijeli promjenu u industriji promjene radi već da bismo pokazali da je fotoindustrija snažna platforma za poslovanje u budućnosti. Zato nam je drago što smo uspjeli u svom naumu i što imamo nove klijente, koji su nam zalog za budućnost zajedno s onima postojećima, rekao je Gerald Böse, predsjednik i izvršni direktor Koelnmessea, kompanije zaduženu za organizaciju velikih sajmova i događa u Njemačkoj.

Njegove riječi imaju pokrića jer 40 posto posjetitelja bili su po prvi put na sajmu, što znači da se priča razvija i dalje te da razloga za optimizam vezan uz fotoindustriju ima smisla. I ne samo to, 20 posto ukupnih posjetitelja bili su mlađi od 30 godina, što je značajan zalog za budućnost.

A ono što se ponudilo na sajmu bilo je impoznatno i teško je spomenuti sve, ali treba se osvrnuti na ono što su organizatori posebno i s ponosom isticali. Primjerice, nikad veću ponudu 4K/6K uređaja, kao i onih za fotografiranje ili snimanje okoline u kompletnih 360 stupnjeva. Iznimna zanimljivost bio je poseban štand na kojem se moglo posuditi uređaje, ali za to je stvarno trebalo biti brz jer od prve do posljednje sekunde sve je bilo posuđeno

U ponudi su bili autonomni fotoaparati i potpuno umreženi "Camera of Things" (CoT), koji svoju svrhu pronalaze većinom u profesionalnom okruženju i kod fotografa koji moraju fotografije isporučivati "kao na traci". Primjerice, kad su na nekom velikom skupu ili sportskom događaju, fotografiraju sve oko sebe i to što rade automatski se prebacuje na obradu pa fotograf ne gubi vrijeme u izboru najboljeg materijala na licu mjesta. Ali, u teoriji to omogućava upravljanje uređajem iz daljine, kao i upravljanjem više uređaja odjednom. Svakako, CoT će biti posebno zanimljiv kad Internet stvari (IoT) zaživi u punom sjaju i postane standard.

Nemoguće je ignorirati i razvoj virtualne (VR) i proširene stvarnosti (AR), a uključeni u fotoindustriju mislili su i na to pa će na sajmu Photokina biti predstavljeni dodaci koji omogućavaju uređajima snimati upravo takav materijal. Naravno, bili su predstavljeni i uređaji namijenjeni isključivo snimanju VR i AR materijala. Jasno je, možemo dogodine očekivati pravu navali aplikacija i igara kao Pokemon Go.

I dok su navedeni noviteti profesionalnije prirode, što će i same cijene pokazati, mnogo toga naći će entuzijasti i amaterski fotografi ili snimatelji. Novi uređaji nude nikad bolju izdržljivost uređaja, bilo da se radi o podvodnom snimanju ili snimanju u teškim uvjetima. Lovci na uragane i razni avanturisti moći će ovjekovječiti nikad bolje fotografije.

Zanimljivost je da su svoju priliku dobili i startupi, okupljeni u poseban dio sajma - FUTUREZONE. Oni najbolji, najoriginalniji i s najvećim potencijalom mogli bi dobiti potrebne investitore, a samim time i kapital da svoje ideje podjele sa cijelim svijetom.

Na samom kraju, u brojkama se vidi uspjeh sajma. Od 983 izlagača, njih 69 posto bilo je izvan Njemačke. Ili, točnije, 308 ih je bilo iz Njemačke. Što se posjetitelja tiče, njih 191 tisuća stigli su iz 133 zemalja svijeta.

Sljedeću priliku imat će za dvije godine jer novi sajam održava se od 25. do 30. rujna 2018.