Zašto su analitičari podataka novi koderi

Zašto su analitičari podataka novi koderi
Fotolia

Veliki podaci (Big Data) se šire i oni koji ih analiziraju (Data Scientists) rade posao budućnosti, odnosno sadašnjosti. Samo u Sjedinjenim Američkim Državama, poslovi vezani uz velike podatke zahtijevat će 1,9 milijuna radnih mjesta, a u ostatku svijeta njih još 2,5 milijuna. Još prije dvije godine tražilo se u svijetu dva milijuna zaposlenika, a za dvije će ih se tražiti oko 12 milijuna. Jasno je da u današnje vrijeme svi oni koji imaju mogućnost i volju, trebali bi se educirati na ovom polju.

A sami termin analitičara (velikih) podataka postoji od 2008. godine, kad su Jeff Hammerbacher i Dhanurjay "DJ" Patil željeli na najbolji mogući način opisati ono što rade u LinkedInu i Facebooku. Ostalo je povijest, termin se proširio i danas diljem svijeta "Data Scientist" ima jasno značenje. I sve se više traži, kao što je rečeno u samom uvodu. Problem je što ih nema dovoljno i to podsjeća na kodere, kad je sve krenulo globalno s računalima prije nekoliko desetljeća. Zato su zapravo analitičari podataka novi koderi.

Imaju i sličnosti jer može ih se pronaći među programerima, matematičarima, ekonomistima... Ključno je da imaju informatičko (pred)znanje i da se razumiju u brojeve. No i malo više od toga jer u tim brojkama treba prepoznati priliku, napraviti prognozu, a sve to se može isključivo uz kvalitetnu analizu onoga čime se barata. S obzirom da je sve to došlo toliko brzo i praktički iznenada, malo tko se snašao i zato trenutna radna snaga zadovoljava tek četvrtinu tržišta.

Tek je u ovoj priči problem u nazivu, jer "scientist", odnosno znanstvenik, ipak znači nešto drugo. Znanost možemo definirati kao objektivno, sistematizirano i argumentirano znanje o zakonitostima, činjenicama, pojavama i njihovim vjerojatnim uzrocima. Stečeno je i provjereno egzaktnim promatranjem, organiziranim pokusom i pravilnim razmišljanjem. Također, znanost nije samo skup znanja, već i način razmišljanja i gledanja stvarnosti.

Bez obzira na to, jasno je da će naziv ostati i da će baratanje velikim podacima biti tretirano kao svojevrsna znanost, za koju su potrebne izrazito tražene vještine. Ili bolje rečeno, cijeli set vještina.