Zašto nam je mučno od buljenja u ekrane?

Zašto nam je mučno od buljenja u ekrane?
Shutterstock

Kad bismo morali definirati ovaj rani period 21. stoljeća sve se može svesti na samo jednu riječ - osjetljivost. Jer, upravo taj osjećaj širi se društvom u svakom smislu, od osjetljivosti u „politički korektnom“ smislu, fizičke osjetljivosti i, naposljetku, one vezane uz tehnologiju.

Samo, često tehnologija na nas djeluje i u fizičkom smislu, kao i mentalnom. Primjerice, napredak na vizualnom planu kao 3D filmovi, virtualna i proširena stvarnost, superbrzi pametni telefoni i operativni sustavi te wearable uređaji, kod nas izazivaju tzv. bolest putovanja (en. motion sickness).

Tako nešto stvara se kod ljudi kad putuju brodom jer osjećamo da se pomičemo, tijelo se tome pokušava prilagoditi, a zapravo stojimo na mjestu iliti na "predmetu" koji se pomiče. Kod nekih to izaziva mučnine i vrtoglavice. Kod onih osjetljivijih se mučnina javlja i kad se voze automobilom, vlakom, autobusom ili nekim drugim prijevoznim sredstvom.

Kod "digitalnog putovanja" događa se suprotno, mi smo na mjestu, ali gledamo nešto što se pomiče i to ponovno stvara za naše tijelo određeni konflikt. Zvuči nevjerojatno, ali 80 posto populacije koja se koristi digitalnim uređajima može osjećati posljedice. Barem tako tvrdi dr. Cyriel Diels s britanskog sveučilišta Centre for Mobility and Transport at Coventry.

Kod onih koji posljedice osjećaju na poprilično vidljiv i jasan način pomoć postoji u obliku regularnih pilula protiv mučnina, no nema smisla koristiti ih samo da bismo mogli biti uz digitalne uređaje. Stoga, preporuča dr. Diels, treba krenuti polako i privikavati tijelo. Dakle, smanjiti vrijeme korištenja takvih uređaja, imati dovoljno odmora prije svakog korištenja i kad osjetimo da utjecaja nema polako povećavati stupanj korištenja.

Nažalost, to neće pomoći svima jer kod nekih su takve pojave ipak kronične. Stoga, ovo treba prihvatiti kao posljedicu napretka u 21. stoljeću.