Zahvalite se robotima što ćete ostati bez posla

Zahvalite se robotima što ćete ostati bez posla
Shutterstock

U roku od 30 godina najvjerojatnije ćete ostati bez posla a za to će biti krivi roboti. Dobro, što se tiče Hrvatske, roboti će se vjerojatno naći u manjem omjeru, no za druge tehnološki razvijenije zemlje, roboti bi mogli unijeti dosta prepirki i nezadovoljstva.

Profesor za računarstvo na Sveučilištu Rice u Houstonu, Moshe Vardi, tvrdi kako će roboti i inteligentni strojevi biti u mogućnosti preuzeti tradicionalne poslove, dok bi u tom slučaju nezaposlenost rapidno rasla. Porast pametnih strojeva dovodi do sve većeg broja ljudi na burzama, mišljenja je Moshe Vardi.

Govoreći na American Association for the Advancement of Science (AAAS) konferenciji u Washingtonu, profesor Vardi naglašava kako bi robotika i umjetna inteligencija mogla stvoriti radnu revoluciju te da će strojevi nadmašiti ljude pri obavljanju radnih zadataka.

"Vjerujem da će do 2045., strojevi biti u mogućnosti učiniti vrlo značajan dio posla koji sada čovjek može napraviti. Pitanje koje možemo postaviti je sljedeće: - ako su strojevi sposobni raditi gotovo sve što i čovjek, što će onda biti sa ljudima ?“, pita se profesor Vardi.

Ekonomisti su mišljenja kako je postignut napredak u automatizaciji te da je tehnologija zamijenila mnoga radna mjesta tijekom desetljeća, no došlo je i do stvaranja novih poslova i karijera koje do sada nisu postojale.

Profesor Vardi nije nimalo impresioniran ovakvim stajalištom ekonomista te ga brine sposobnost da se računala programiraju u razini inteligencije koju posjeduje čovjek. Što se tiče Hrvatske, tu trebamo biti realni - mi imamo ustaše i partizane, pa stvarno ne vidimo razlog da nam još i roboti dođu. Mirno spavajte, sigurni smo.