Windows XP i dalje je drugi najkorišteniji operativni sustav

Windows XP i dalje je drugi najkorišteniji operativni sustav
Antonio Jularić

Windows 10 operativni sustav nekoliko je mjeseci od konačnog izlaska, a situacija na tržištu za Microsoft uopće nije povoljna jer na drugom mjestu najkorištenijih Windowsa i dalje je „prastari“ XP! Trenutno ima 16,94 posto udjela, što je pad od 2,2 posto u odnosu na veljaču, ali i dalje je drugi.

Za tu inačicu Windowsa besplatne nadogradnje na Windows 10 nema, ali Microsoft bi svakako morao razmisliti o strategiji jer ako već daju nadogradnju i onima koji posjeduju piratsku verziju "sedmice", "osmice" ili Viste, morali bi razmisliti i o operativnom sustavu koji zauzima toliki udio na tržištu.

Dokaz je to popularnosti koju XP i dalje ima, ljudi se jednostavno ne žele prebaciti. Vista im nije sjela, kao i mnogima, "sedmica" im je možda "preteška" ili preslična Visti, a "osmica" je malo previše futuristička i uistinu su rijetki oni koji su je željeli prije svega ostalog na tržištu što su mogli imati na računalu.

No što god Microsoft odlučio, mora ići u smjeru kojim će pridobiti XP korisnike jer ovako mu ničemu ne služe. No s druge strane sigurno mogu biti ponosni da 13 godina stari operativni sustav uživa takvu popularnost. Nije ispred "sedmice" koja ima 58,04 posto udjela, ali je ispred Windows 8.1 (10,55 posto), Windows 8 (3,52 posto) i Windows Vista (1,97 posto). Ne treba smetnuti s uma da je ispred Mac OS X 10.10 (3,96 posto) i Mc OS X 10.9 (1,61 posto).

Na potezu je Microsoft jer svi pate zbog XP. Naime, Intel je izgubio oko milijardu američkih dolara jer manje i srednje poslovne organizacije odbijaju prelazak na nešto novije i samim time ne troše novac. Gubitak bilježe iz istih razloga i HP, Lenovo, Acer, ali i mnogi drugi na tržištu.

Najbolji potez bio bi besplatna nadogradnja na Windows 10, time bi postavili "rukU" na potencijalnih 200 ili više milijuna korisnika, što je i više nego značajna brojka.