Windows počinje gubiti svoju vječnu bitku s Appleom

Windows počinje gubiti svoju vječnu bitku s Appleom
Microsoft

Rasprave ljubitelja Maca i Windowsa postoji otkad postoje Microsoft i Apple, ali jedna je stavka oko koje su se uvijek nekako mogli slagati svi uključeni - kvantiteta protiv kvalitete. Ukratko, Microsoft je prodavao više uređaja sa svojim voljenim i popularnim operativnim sustavom i sve je nekako funkcioniralo na taj način. Do ove godine kad će Apple po prvi put preokrenuti stvari u svoju korist!

Naime, s obzirom da se očekuje rast isporuka iOS i maxOS uređaja ove godine za čak osam posto, brojke koje predstavlja Gartner pokazuju da to znači 268 milijuna jedinica diljem svijeta. Što se pak Windowsa tiče, isporuke će pasti za tri posto, a to je 260 milijuna. Ukratko, Apple će imati osam milijuna isporučenih uređaja više no Microsoft!

Barem je tako u teoriji i na početku 2017. godine, što ne znači da na kraju neće stvari biti drugačije, ponajviše jer su na CES sajmu u Las Vegasu predstavljeni sjajni Windows laptopi i desktop računala, što bi moglo povećati broj isporuka za pokoji milijun. A ne treba isključiti iz cijele priče ni Google jer njihovi Chromebook uređaji na tržištu imaju iznimno dobre rezultate. Prvenstveno jer koštaju u prosjeku 500 američkih dolara, a nude uistinu sve što netko treba za obavljanje osnovnih stvari, ali i više od toga.

Dakle, čeka nas zanimljiva godina, u kojoj bi moglo doći do preokreta o kojem se nije moglo ni sanjati prije pet, deset ili dvadeset godina. Microsoftu je to konačni znak da je vrijeme dominacije završilo, da Windows nije više čak ni popularan jer previše je vezan uz "umiruća" računala.

Appleu je sve ovo samo dodatni kompliment za sve što su u posljednjih deset godina napravili s iOS operativnim sustavom. Njihov iPhone pokretač je kompletne kompanije i donosi im oko 60 posto prihoda, donosi im prednosti, održava konstantu i zadovoljava sve potrebe iznimno odane publike.