Windows Phone je odličan, no zahtjeva da korisnik čvrsto prigrli Microsoft

Windows Phone je odličan, no zahtjeva da korisnik čvrsto prigrli Microsoft
HTC

Windows Phone je u posljednje dvije godine napravio znatne pomake prema naprijed i to treba pohvaliti jer uređaji su kvalitetniji, jednostavniji, brži, moćniji - bolji u svakom smislu. Naravno, nakon ovog uvoda dolazi onaj dobro poznati „ali“.

Ali, da biste koristili Windows Phone morate prihvatiti potpuni prelazak na Microsoftov ekosustav. Volite koristiti Google Chat i Hangouts? Zaboravite. Volite Dropbox? Zaboravite. Volite Google Docs? zaboravite. I tako bismo mogli do unedogled jer Apple i Google kroz svoj iOS i Android nude mnogo više, a da nije riječ samo o aplikacijama.

Nude vam alternativu i koliko god Android korisnici znali kritizirati iOS da je zatvoren "jer Apple tjera korisnike da se služe samo njihovim proizvodima", Microsoft je mnogo gori po tom pitanju. Ako ne volite Microsoft Office, Skype, Xbox Music... tada ne volite ni Windows Phone. To je prilično jednostavno i upravo tako kako zvuči, nema dalje od toga.

Windows Phone ima preveliku "rupu" po pitanju aplikacija, a za to je kriv Microsoft, koji još uvijek živi u uvjerenju da može pridobiti sve za sebe, da će ujedinjenjem svojih alata - pa i cijelog operativnog sustav u vidu Windowsa 9 čija će se kupljena inačica moći koristiti na svim platformama - pridobiti korisnike.

No stvarnost nije takva, ljude ne zanima tako nešto, oni žele malo više. Čak je i Apple to shvatio i omogućio cijeli niz aplikacija u svom iOS. Istina, svaki operativni sustav, odnosno proizvođač, ima nešto što pokušava vezati korisnika, ali u svijetu takve konkurencije shvaćaju da ne smiju zatvarati baš sva vrata, mora postojati nešto gdje će biti popustljivi.

Bez toga Windows Phone neće uspjeti, toga moraju biti svjesni. Ne mogu biti ono što je bio Apple prije sedam godina kad je predstavio prvi iPhone i pokrenuo revoluciju. I oni su ekspanzijom Androida promijenili poglede na svijet. A i realno, Microsoft ni izbliza ne nudi nešto toliko revolucionarno kao što su bili iPhone, iPad, a prije toga i iPod. Ili ono što je bio Galaxy S3 sa svojim tada enormno velikim zaslonom, a danas trendom koji svi prate.

Microsoft će ili otvoriti vrata ili će se morati zadovoljiti činjenicom da u svijetu ne mogu zauzeti ni pet posto tržišta pametnih telefona. Izbor je na njima.