Windows 8.1 konačno zastupljeniji od vremešnog XP-a

Windows 8.1 konačno zastupljeniji od vremešnog XP-a

Windows 10 operativni sustav pojavit će se već 28. srpnja, a situacija na tržištu za Microsoft napokon postaje nešto povoljnija jer na drugom mjestu najkorištenijih Windowsa više nije „prastari“ XP nego Windows 8.1! I to sam, a ne u paru s Windows 8.

Naime, 8.1 trenutno čini 13,12 posto, što je 0,24 posto više nego u svibnju. Uz to, Windows XP nastavio je žestoki pad pa je tako sa 14,6 posto pao na 11,98 posto. Što se tiče Windows 8, ni njemu nije baš najbolje na tržištu pa tako trenutno ima 2,9 posto, a u svibnju je bio na 3,57 posto.

I očito je XP korisnicima trenutno najzanimljiviji Windows 7, s kojeg mogu preći besplatno na Windows 10 kad se pojavi na tržištu. Razlog zašto ne biraju neku od verzija "osmica" jest u tome što će "desetka" ipak biti nešto sličnija "sedmici". A i s obzirom da je Windows 7 duže na tržištu, automatski je i jeftiniji. Samim time, trenutno ga koristi 60,98 posto korisnika, a u svibnju ih je bilo 57,76 posto.

Dobre vijesti po pitanju operativnih sustava i tržišta svakako je nakon ovih brojki čuo Apple jer njihov OS X Yosemite jer doživio je rast sa 4,2 posto na 4,54 posto. Linux je pak porastao sa 1,57 posto na 1,61 posto udjela na tržištu. Ništa toliko značajno u globalu, ali svakako za Linux i OS X dobre su vijesti kad vide rast.

Što se Microsofta tiče, sigurno trljaju ruke jer objavom o besplatnom prelasku na Windows 10 su napokon pridobili korisnike do kojih nisu znali doći, a nisu im bili od koristi s obzirom da XP nema tehničku podršku. Ovako ne samo da su skoro pa dvostruko smanjili broj korisnika tog operativnog sustava unutar jedne godine već imaju i dobar pokazatelj trenda, a on "kaže" da će u trenutku izlaska Windows 10 uslijediti masovna "selidba".

Time je cilj ispunjen i Microsoft će imati na jako dobrim temeljima priliku graditi dugoročne planove.