Windows 10 zauzeo 7,94 posto tržišta, no Windows 7 i dalje stoje čvrsto s 55,7 posto

Windows 10 zauzeo 7,94 posto tržišta, no Windows 7 i dalje stoje čvrsto s 55,7 posto

Microsoft se pohvalio brojom od 120 milijuna instaliranih Windows 10 na uređajima diljem svijeta, ali daleko su još od svog cilja jer to znači svega 7,94 posto svjetskog tržišta i nije ni blizu popularnih Windows 7, koji imaju nevjerojatnih 55,7 posto tržišta.

Na kompletnom tržištu Windows operativni sustavi čine 90,42 posto, Mac je na osam posto i Linux 1,57 posto. Ako znamo da je ovih osam posto za Windows 10 120 milijuna, onda nešto više ima Mac, a Windows 7 je na približno 840 milijuna uređaja. No korak po korak se cilj ispunjava i za zacrtane tri godine bi milijarda uređaja trebala imati Windows 10 jer ipak nije riječ samo o računalima već su tu Xbox One, tableti i pametni telefoni.

Izvor grafikona: VentureBeat

Za nešto brže "guranje" na tržištu pobrinuo se Microsoft partnerstvom s kineskim Baidu, koje bi trebalo pomoći u širenju Windows 10 operativnog sustava u Kini, gdje oko 800 milijuna ljudi koristi Internet. Sjajan je to potez i sigurno da će pomoći, no da bi stvari išle brže, treba Microsoft napraviti i nešto po pitanju promocije u poslovnom okruženju, a pod time se ponajviše misli na neke popuste. Jer, Windows 7 je sjajan operativni sustav i ako ne postoji potreba za njegovom promjenom, teško da će se mijenjati. Dakle, Microsoft mora smisliti strategiju osvajanja "poslovnog okruženja".

No sigurno da neće patiti dok se Windows 10 pozicionira, ostali operativni sustavi i dalje im donose profit, ali i potpunu dominaciju. Iščeznut će tek uskoro Windows Vista i Windows 8, koji zauzimaju 1,74 posto, odnosno 2,54 posto tržišta. Windows 8.1. je pak na 10,68 posto. I jedina briga za Microsoft je neprofitabilni Windows XP, kojem više ne daju potporu i čini još uvijek impozantnih 11,68 posto tržišta. Do tih korisnika nekako Microsoft mora doći jer su u suprotnom "u sivoj zoni" i s njima zapravo Microsoft nema 90,42 posto tržišta nego 79,74 posto tržišta.