Windows 10 će vas špijunurati koliko god da se trudili da to spriječite

Windows 10 će vas špijunurati koliko god da se trudili da to spriječite
Antonio Jularić

Microsoft je krenuo u samom startu uistinu odlično sa svojim Windows 10 operativnim sustavom u baš svakom pogledu. Korisnici su ga prihvatili i njihov broj je rasta, a što je bolje od svega - ostali su uz njega. Čak ni bugova ili raznih problema nije bilo. I u takvoj situaciji očekivalo bi se kako će se biti idealno, a kad ono Microsoft je morao biti Microsoft i narušiti privatnost korisnika te se o tome priča već skoro pola godine, a stvari se nisu poboljšale.

Naime, čak i ako namjestimo u postavkama opciju da se zaštiti privatnost i da se ne šalju nikakvi podaci o našoj aktivnosti, to se svejedno događa. Čak i ako se isključe tražilica Bing i opcije koje nudi Cortana, svejedno se podaci korisnika šalju Microsoftu. Riječ je o ne toliko bitnim podacima, koji se tiču Internet aktivnosti i činjenice da su neke opcije isključene, ali svejedno se šalju podaci iako korisnik to nije želio.

I tu zapravo leži problem jer te informacije odlaze u cloud, odnosno OneDrive, ali i na nepoznatu lokaciju na mreži. Sve to s identifikacijskim brojem korisnika, što već nije bezazleno. Kao da za Microsoft nije dovoljno što su kao osnovne postavke namjestili da baš sve korisnicima bude uključeno, od lokacije, dijeljenja informacija, tražilice, raznih vijesti i čega sve ne, jer uistinu je mnogo posla da bi se sve ono što je na "ON" namjestilo na "OFF".

Točnije, ientuzijast pod pseudonimom CheesusCrust je malo istraživao situaciju i uvidio da bez obzira na pokušaje zaštite svoje privatnosti, Windows 10 "komunicira" 51 IP adresom vezanom uz Microsoft, i to u čak 5508 puta u samo osam sati! I što god da je pokušao, njegovi podaci su nastavili odlaziti prema Microsoftovim IP adresama.

Najgore od svega jest što Microsoft i nakon silnih dokaza uvjerava javnost da privatnost korisnika nije ugrožena. Time si samo štete jer poslovni korisnici razmislit će i triput prije nego se odluče svoje vrijedne podatke ponuditi samo tako Microsoftu "na pladnju" i još plaćati za to. A zna se da pravi novac leži kod poslovnih korisnika...