WinDays13: Tehnologija u poslovanju za poticanje uspjeha

WinDays13: Tehnologija u poslovanju za poticanje uspjeha
Dražen Tomić

Tehnološkom prezentacijom danas je otvorena 13. po redu Microsoftova WinDays konferencija. Tijekom sljedećih pet dana konferencija će okupiti više od 1500 sudionika te ugostiti 127 vodećih domaćih i inozemnih stručnjaka u razmjeni znanja, iskustava, ključnih IT trendova i gospodarskih tema koje omogućavaju konkurentnije poslovanje.

Prva četiri dana bit će posvećena aktualnostima i najnovijim Microsoftovim proizvodima, koji tvrtkama i pojedincima omogućavaju veću produktivnost i konkurentnost. Direktor Microsofta Ivan Vidaković istaknuo je važnost tehnologije i količine uređaja koje ćemo koristiti i načina na koji ćemo ih koristiti u svakodnevnom poslovnom i privatnom životu.

Prema njegovim riječima najnoviji izvještaji spominju i Hrvatsku kao jednu od rijetkih zemalja, u kojoj je broj isporučenih Windows Phone 8 telefona nadmašio broj isporučenih iPhonea u četvrtom kvartalu 2012., i to u situaciji kada smo imali veliku nestašicu tih WP8 uređaja za hrvatsko tržište.

„Drugi izvještaj s američkog tržišta, za razdoblje od prosinca lani do ožujka move godine, pokazuje da je Android porastao za 13 posto, iOS, odnosno Apple je u minusu sedam posto, BlackBerry je pao za 81 posto, a Windows Phone je porastao čak za 52 posto“, zaključuje Vidaković.

„WinDaysi 13 unijeli su svježinu u svijet tehnoloških konferencija. Više od stotinu predavača održat će 138 predavanja i šest radionica sudionicima će pružiti jedinstvenu priliku za usvajanje novih znanja“, naglasio je Tomislav Tipurić, direktor sadržaja konferencije WinDays13 Technology.

Predstavnici Microsofta naglasili su kako na ovogodišnjoj konferenciji sudjeluje i desetak novih predavača, a svi će zainteresirani moći pratiti i posebnu seriju predavanja koja omogućava osvježavanje ili stjecanje temeljnih znanja. Moći će se čuti primjeri domaćih implementacija studija slučaja, primjena rješenja kao što su Windows 8, novi Microsoftov Office u klijentskoj i Office 365 varijanti, kao i novim inačicama SharePointa, Exchangea, Lynca i drugih. Sudionici će se moći iz prve ruke upoznati i s implementacijama novog SQL Servera, kao i obitelji Dynamics rješenja AX i CRM te novom verzijom Windows Azurea.

WinDaysi će biti i mjesto održavanja finala Software Startup Akademije, Microsoftove inicijative koja se provodila na fakultetima u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu i Splitu. Sutra će pet najboljih timova predstaviti svoje projekte, a njihovo predstavljanje koje je izdvojeno iz službenog sadržaja, moći će pratiti svi sudionici konferencije.

Poslovni dio konferencije, u četvrtak i petak, bavit će se podizanjem konkurentnosti, stvaranjem novih radnih mjesta te ubrzanim rastom domaćeg gospodarstva, kako bi se što uspješnije uklopilo u europski okvir. Sudionici će dobiti uvid u budućnost poslovanja u četvrtoj industrijskoj revoluciji, kao i najbolje primjere prakse uspješnih tvrtki, sveučilišta ili institucija.

Koji su izazovi u podizanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva objasnit će Stephane Garelli, profesor na International Institute for Management Development (IMD)  i autor Godišnjaka svjetske konkurentnosti. Posebna predavanja održat će i vodeći svjetski stručnjaci kao što su profesorica Silvija Gradečak s MIT-a i profesor Tamim Asfour s Karlsruhe Institute of Technology.