Western Digital objavio novu tehnologiju koja omogućava pohranu do 40TB podatka na HDD

Western Digital objavio novu tehnologiju koja omogućava pohranu do 40TB podatka na HDD
Ilustracija

Američki Western Digital objavio je da radi na novoj MAMR (microwave-assisted magnetic recording) tehnologiji, koja će omogućavati hard diskovima pohranu čak 40TB podataka! Ovaj pomak trebao bi se zbiti do 2025. godine, ali MAMR bi trebao stići na tržište oko 2020. Također, sama tehnologija bazira se na mikrovalovima i magnetskom snimanju podataka.

Ovime se ujedno Western Digital samo potvrdio kao lider na tržištu vezanom uz pohranu podataka i pokazao da će takva situacija ostati još jedan poduži niz godina. Uostalom, ponajveći konkurent SanDisk je od listopada 2015. dio Western Digitala, a zbilo se to u poslu vrijednom 19 milijardi američkih dolara.

To je samo bio dodatni poticaj za Western Digital i rad na brojnim inovacijama. Naime, ta se kompanija specijalizirala za proizvodnju hard driveova baziranih na rotirajućim magnetskim diskovima i svjesni su da je riječ o zastarjeloj tehnologiji pa su izračunali da im je jeftinije preuzeti poslovanje uhodane kompanije umjesto da grade sami nešto ispočetka i u konačnici potroše više, uz tko zna kakve rezultate. Zato su napravili ovakav pomak, koji se tek treba potvrditi na komercijalnom tržištu, ali čim se MAMR počeo spominjati, znači da će prije ili kasnije stići.

I najveća prednost te tehnologije jest što se ne bazira na toplini kao ispomoći pri pohrani podataka. Kao što to čini HAMR (heat-assisted magnetic recording), koji ne samo da je skuplji nego i traje kraće, nepouzdaniji je te samim time na duže staze ne može biti idealno rješenje. Naravno, i pohranjuje manje podataka, tek oko 15TB u ovom trenutku, s najavljenih 16,5TB od strane Seagatea, ali za 2018.

Samo godinu kasnije počet će se proizvoditi MAMR pa bi Seagate mogao biti u problemima, kao i svi drugi koji baziraju poslovanje na HAMR i nisu započeli tranziciju. Ali, koliko ima istine u svemu vidjet ćemo za koju godinu, zasad se sve svodi na teoriji, koja je laicima više nego nerazumljiva.