Weekend Media Festival donosi raspravu o konsolidaciji medijskog tržišta

Weekend Media Festival donosi raspravu o konsolidaciji medijskog tržišta

Weekend Media Festival ove će se godine održati od 20. do 23. rujna u Rovinju, a nazočnima će donijeti velik broj zanimljivih tema, predavanja i panela. Među temama se posebno ističe ona vezana uz brojan preuzimanja, odnosno konsolidaciju i restrukturiranje medijskog tržišta u regiji.

Niz preslagivanja i akvizicija koje su se počele odigravati od posljednjeg WMF-a značajno mijenjaju izgled medijske scene u cijeloj regiji. Paralelno s globalnim promjenama medijskog tržišta mijenja se i regionalno te možemo svjedočiti velikim promjenama koje bi mogle restrukturirati cijelo ovdašnje medijsko tržište.

Među spajanjima, suradnjama i preuzimanjima, najviše se ističe niz akvizicija američkog fonda KKR, vlasnika N1 televizije, koji bi svom portfelju u Hrvatskoj uskoro mogao dodati i Novu TV. U BiH i Crnoj Gori radi na preuzimanju Pinka, u Sloveniji Pop TV-a, dok je u Srbiji vlasnik vodećeg kablovskog operatera SBB, N1 televizije, Sport kluba i Granda.

Kupnjom televizija diljem regije, KKR dubinski mijenja TV scenu, ali snažno utječe i na ostale medije, telekom tržište, nezavisne produkcije, kablovske operatere pa možda čak i na politiku. Iako vjerojatno najznačajniji akter promjena, KKR nije jedini. Ne treba zaboraviti ni velike promjene u vlasničkim strukturama najvećih domaćih medijskih kuća koje su presložile tržište tiskovina.

„Ove godine smo imali priliku pratiti značajne medijske akvizicije te nove suradnje koje snažno utječu na tržište u regiji. Do Weekenda očekujemo još zanimljivih događanja koja ćemo onda moći raspraviti i analizirati“, istaknuo je direktor programa WMF-a Nikola Vrdoljak.

Tako će se tijekom WMF-a održati panel rasprava o restrukturiranju medijskog tržišta koja će okupiti stručnjake i ključne igrače iz regije. Oni će pojasniti što se i zašto događa na tržištu, što to donosi potrošačima i kako će utjecati na dalji razvoj regionalnih medija.