Vojni znanstvenici grade jeftinije solarne ćelije

Vojni znanstvenici grade jeftinije solarne ćelije
Fotolia

Znanstvenici s Redstone Arsenal napravili su značajan iskorak što se tiče proizvodnje solarne energije. Stvorili su fotonaponski solarni panel koji je malen, no robustan i ne toliko skup. Danas se svaki solarni panel oslanja na čisti silicij, a konvencionalni paneli danas imaju problema zbog ultraljubičastih i infracrvenih valnih duljina koje oštećuju ploče.

Vojni znanstvenici koji istražuju fotonaponske solarne panele tvrde kako je njihov projekt tek u ranoj fazi razvoja te njihovi paneli nude širi pojas za proizvodnju energije nego klasični paneli. Osim toga, imuni su na oštećenja.

Wayne Davenport koji je Optical Sciences Function načelnik  u Weapons Development and Integration Directorate odjelu ističe kako vojska radi na više istraživačkih projekata, no da im je ovaj u vezi solarnih ćelija od bitnog značaja. Naravno da se tu prije svega misli na upotrebu solarnih panela u vojne svrhe.

Tko zna kako će se voditi budući ratovi, no čini nam se kako bi i ovi solarni paneli tu mogli igrati jednu od glavnih uloga. Napetost u svijetu raste i potrebno je biti pod punom ratnom spremom u slučaju da dođe do sukoba. U SAD-u su izgleda spremni na sve.