Vodeće svjetske kriptovalute prolaze kroz teško razdoblje

Vodeće svjetske kriptovalute prolaze kroz teško razdoblje
DepositPhotos

Bitcoin, Ethereum i ostale vodeće svjetske kriptovalute nastavljaju svoj put prema dolje te samim time uvelike zabrinjavaju sve one koji su investirali u njih. Naime, samo kroz 24 sata od 14. do 15. ožujka cijene za deset vodećih kriptovaluta pale su u dvoznamenkastim postocima, što je uistinu ozbiljno.

Primjerice, Bitcoin je pao na 7951 američkih dolara, što je 13,4 posto slabije nego 13. ožujka. Zatim, Ethereum je pao za 14,6 posto na 592 dolara i ostavio investitore u panici. Ali, upućeniji su svjesni da je sve ovo nastavak trenda započetog još u siječnju ove godine. Tržište se očito našlo pred određenim zasićenjem, a i napadi hakera učinili su svoje, pa tržište nema nekadašnju stabilnost.

Kad se priča o hakerima, čak je i za njih popularni Monero u padu od 15,62 posto i iznosi 209,65 dolara. No, najveći pad doživio je ipak Stellar, novak na tržištu. Pa tako nakon tog minusa od 21,95 posto vrijedi 0,22 dolara. Zanimljivo, na listi deset najpopularnijih najmanje je problema osjetio Litecoin jer pao je za deset posto na 156,88 dolara. Odmah nakon njega slijedi Bitcoin sa spomenutim padom i vrijednosti, što znači da i u turbulentna vremena na njega se može ponajviše osloniti.

A kad će stići bolja vremena? Naravno, to je teško prognozirati, ali i teško biti optimističan jer konstantno se događaju neki problemi. Pa tako Google najavljuje kako će od lipnja zabraniti sve oglase na AdWords platformi koje se tiču kriptovaluta. Dakle, tehnološki velikan i najjača kompanija kad se o digitalnm oglašavanju radi, okreće leđa kriptovalutama.

Okrenuli su im i neki manji kao Steam odavno, a uz sve to ne pomaže ni što svako malo dolazi do nekakvog hakerskog napada, kao što je početkom ožujka bio onaj Binance, jednu od popularnijih mjenjačnica kriptovaluta. Problematično je uz to i što se sve češće poziva na regulacije, koje bi ipak kriptovalute pretvorile u sve ono što imamo u financijskom sektoru i od čega ljudi bježe...

Ukratko, tržište će se stabilizirati kad i situacija. Mora se raditi na sigurnosti, povjerenju i napokon riješiti taj problem regulacija, koji koči daljnji napredak. Ili će ih se dozvoliti ili neće, ali odluka mora stići ubrzo, kao i koraci nakon nje.