Veliki tehnološki napredak omogućio printer koji bi mogao u potpunosti izmjeniti 3D printanje

Veliki tehnološki napredak omogućio printer koji bi mogao u potpunosti izmjeniti 3D printanje
Fotolia

Budućnost je u 3D pisačima i samo je pitanje trenutka kad će cijene drastično pasti pa da dobiju komercijalniju notu te se "uvuku" u naše domove. I to bi se moglo itekako ubrzati zahvaljujući timu istraživanja s američkog sveučilišta Massachusetts Institute of Technology (MIT), koji su napravili prototip 3D pisača s multimaterijalima. To znači da može "printati" s deset različitih materijala odjednom!

Time korisnici mogu stvarati materijale koji sadrže više "sastojaka", a ne da ovise isključivo o jednom te se ravnaju prema tome. Također, prototip može "printati" i oko postojećeg materijala, što znači da ako se nešto pokvari, pisač to može nadomjestiti. Naravno, ne treba ni napominjati koliko je ovo velika stvar i ako se razvije na adekvatan način, mogli bismo imati na dlanu budućnost kao u SF filmovima i serijama.

Samo, teško je za očekivati da ovako nešto može utjecati na pojeftinjenje 3D pisača, koji su još uvijek itekako nedostupni korisnicima. Cijena je ono što sve sputava, ali treba znati da je ona sve niža pa se sad već neke slabije verzije 3D pisača mogu kupiti i za pet tisuća kuna, a ako želite pravu stvar morate izdvojiti oko 30 tisuća kuna. Padaju i cijene materijala za pisače pa bi tako godišnji troškovi ako triput tjedno nešto radite uz 3D pisač iznosili oko 30 tisuća kuna. Prije pet godina sve je bilo puta deset.

Stoga, sigurno je da ovim revolucionarnim 3D pisačem, ako postane standard, past će cijene ovih "klasičnih", višestruko. Možda će se moći naći i za tisuću kuna, kao što bi i materijal mogao postati jeftiniji. Bilo bi to odlično jer kad se 3D pisači "uvuku" u naše domove, padat će cijena i ovim razvijenijima pa bismo možda uistinu do 2018. godine biti isporučeno oko 220 tisuća, što je Gartner ranije ove godine prognozirao.

Sve u svemu, jasno je da inovativi umovi uvelike pomažu razvoju u svakom smislu.