PRIJAVE SU OTVORENE

Velika prilika za hrvatske tvrtke: Mastercard ulaže 4,5 milijuna eura u mala poduzeća

Velika prilika za hrvatske tvrtke: Mastercard ulaže 4,5 milijuna eura u mala poduzeća

Mastercard je otvorio prijave za Inovacijski fond Strive EU, potpuno novu inicijativu s ciljem ubrzanja razvoja rješenja koja mogu pomoći malim europskim poduzećima u njihovim digitalnim ambicijama.

Pružit će potporu za do 20 projekata iz zemalja članica Europske unije putem bespovratnih sredstava u iznosu od 100.000 do 500.000 eura po projektu. Potpore se daju pod uvjetom da je za one od 250.000 eura i više potrebno najmanje deset posto sufinanciranja od strane malog poduzeća.

Osim financijske podrške, Fond nudi i tehničku podršku malim poduzećima, mentorstvo stručnjaka relevantnih za inovacijska rješenja koja poduzeća žele razvijati, kao i promociju kroz sam program.

Mogu se prijaviti startupovi, etablirane tvrtke, neprofitne i druge organizacije koje imaju manje od deset zaposlenih, uz uvjet da moraju biti registrirane i djelovati u jednoj ili više od 27 članica EU-a. Državne institucije kao ni akademske organizacije ne mogu konkurirati za natječaj.

Predstavnici malih poduzeća u Hrvatskoj mogu se prijaviti za sudjelovanje u inicijativi Strive EU te tako dobiti priliku za ubrzanje svog digitalnog puta i ostvarivanje održivog uspjeha u budućnosti. Rok za prijave je 11. ožujka do 12 sati. Ocjenjivanje će se provesti u lipnju, a konačni dobitnici bit će objavljeni u studenome.

Inicijalno pokrenut 2021., Strive je portfelj filantropskih programa usmjeren na podršku više od deset milijuna malih poduzeća diljem svijeta kako bi ona uspješno poslovala u digitalnoj ekonomiji. Kroz inicijativu Strive EU, Mastercard namjerava dodatno potaknuti otpornost i rast zajednice malih europskih poduzeća podržavajući inovacije diljem EU koje pomažu malim tvrtkama u pridobivanju kapitala, digitalizaciji te u umrežavanju i stjecanju znanja.

Mastercard je u Hrvatskoj pokrenuo i projekt Uplift kako bi podržao mikro, mala i srednja poduzeća posebno u turističkom sektoru. U sklopu projekta, Mastercard surađuje s Algebrom kako bi osigurao obrazovni program i stipendije za poduzetnike u turističkom sektoru putem Uplift akademije. Fokus je na izgradnji jačih poduzetnika kroz edukaciju, umrežavanje, mentoriranje i promociju.

Ovaj dugoročni projekt prilagođava se potrebama zajednice i usredotočuje se na revitalizaciju turizma te digitalnu transformaciju mikro, malih i srednjih poduzetnika.