Većina mobilnih aplikacija pada na standardnim sigurnosnim testiranjima

Većina mobilnih aplikacija pada na standardnim sigurnosnim testiranjima
Fotolia

Tvrtka za istraživanje tržišta Gartner objavila je da će u idućoj godini 75 posto aplikacija pasti na testu sigurnosti te da iznimke neće biti ovisno o operativnom sustavu na kojem se aplikacije koriste. Dakle, iOS, Android i Windows su u opasnosti jer se situacija nanovo mijenja i ono što je danas relativno sigurno, sutra će biti nesigurno.

U Gartneru upozoravaju da je to velika opasnost za tvrtke koje u (ili nakon) procesu digitalizacije potiču zaposlenike da donose svoje uređaje na radno mjesto (BYOD - bring your own device). Jer, više nije sigurno preuzimati aplikacije neophodne za posao ukoliko traže podatke kojima bi cyber kriminalac eventualno mogao doći do podataka koji ugrožavaju tvrtku.

- Kako bi to izbjegli, odgovorni u tvrtkama moraju prihvatiti najnovije mjere sigurnosti i implementirati ih, drugog rješenja nema. Potom moraju proći sve potrebne testove kako bi se uvjerili da rizika nema. Svjesni smo da mnoge tvrtke nemaju iskustva s mobilnim aplikacijama i baš su zato ranjive i moraju reagirati unaprijed - rekao je prvi čovjek Gratnerova istraživanja Dionisio Zumerle.

No sve se to čini kao novo "napuhavanje" kako bi se razni zaštitni alati bolje prodavali u poslovnom sektoru, i to u području mobilnih aplikacija. Često je to slučaj, odgovorni za sigurnost objave razne testove i iznesu katastrofičan scenarij pa čekaju da se oni najuplašeniji odmah odluče na kupnju i sve usluge koje se nude. Ostali ipak traže drugo ili treće mišljenje jer ukoliko imate stotine i tisuće zaposlenika, ne bi smjeli samo tako poslušati prvog koji vam kaže da ste ugroženi i odmah na prvu reagirati kupnjom onoga što se nudi.

Ali, opasnost zasigurno postoji jer mnoge tvrtke koriste tzv. treću stranu za poslovanje i normalno da je moguće da dođe do "provale". No prije ikakve reakcije treba sve malo bolje analizirati i prilagoditi se tome na adekvatan način.