Vaš računalni miš zna kada ste ljuti

Vaš računalni miš zna kada ste ljuti
Logitech

Znanstvenici nas svojim istraživanjima često iznenade, a u tu kategoriju spada i ovo posljednje sa sveučilišta Brigham Young University, kojim se pokazalo da računalni miš otkriva kakvog raspoloženja je onaj koji ga koristi.

Upravo tako, već prema samim potezima mišem zna se kakvog smo raspoloženja, odnosno jesmo li ljuti ili frustrirani. Naime, kad smo negativnog raspoloženja miš koristimo mnogo sporije nego kad je sve u redu. Na temelju toga su napravili program koji bi se u budućnosti mogao "ugraditi" u web stranice pa da se one prilagode raspoloženju korisnika.

„Na ovaj način moći će osjetiti kakvog su im raspoloženja posjetitelji i prema tome im mogu nuditi sadržaj, prema tome mogu prilagođavati oglase koji se nude“, kazao je voditelj istraživanja profesor Jeffrey Jenkins.

Pritom je otkrio i ono što svi misle, ali nije istina. To je da osjećamo kako zapravo pomičemo miš brže dok smo frustrirani, ljutiti i općenito negativnog raspoloženja. No to nam se samo čini, posebno jer snažnije udaramo po mišu pa nam to ostavlja dojam brzine i određene žustrine. U praksi ga pomičemo sporije, neartikuliranije, nepreciznije...

Profesor Jenkins iskoristio je ovu priliku i da spomene kako će licencu za istraživanje i sve što iz njega proizađe imati jedna omanja kompanija, no nije htio reći o kojoj se točno radi jer ne želi stvarati dodatni pritisak. Naime, uvjeren je profesor Jenkins da će ovo istraživanje i svi rezultati koji slijede biti itekako zanimljivo vlasnicima Googlea, Facebooka, Amazona...

Nije daleko od istine, zvuči uistinu zanimljivo, a u svijetu marketinga svaki detalj iznimno je bitan. Samo, osim u marketinške bi svrhe bilo zanimljivo da se korisnicima negativnog raspoloženja nekako i pomaže, a ne da se njihovo stanje iskorištava. Svjestan je toga i profesor Jenkins.

„Ako uspijemo predosjetiti ili osjetiti raspoloženje korisnika, onda možemo i pomoći da se to promijeni na bolje, ne moramo više biti pasivni promatrači bez utjecaja ili alata da nešto dobro napravimo“,  kazao je profesor.