Uzbuđeni oko 3D printanja iz vašeg doma? Nemojte se previše nadati

Uzbuđeni oko 3D printanja iz vašeg doma? Nemojte se previše nadati
Fotolia

Pojava 3D printera uzbudila je uistinu mnoge, svi bi ih željeli u svojim domovima i uredima jer imaju dojam da će uz njih moći jednostavno stvarati apsolutno svaki detalj koji im treba, od šalica, stalaka, raznh ukrasnih stvari, ali i korisnih. No svi ti oduševljeni morat će se strpiti jer 3D printeri neće biti u masovnoj uporabi još najmanje pet godina!

Istina, neke stavke 3D printanja došle su na masovno tržište, kao ono za izradu prototipa, ali upotreba tih printera za industrijski sektor ili medicinu još je daleko od masovne proizvodnje. Tako tvrde u Gartneru, a na temelju istraživanja koje su proveli.

- Trenutno u svijetu postoji četrdeset proizvođača 3D printera koji se koriste u raznim poslovnim sektorima. Također, postoji oko dvije stotine startup kompanija koje se bave razvojem i prodajom 3D printera, a koštaju nekoliko stotina dolara. No, ta je cijena i dalje previsoka za korisnike, bez obzira što su svjesni svega što im se nudi ukoliko ih kupe - kazao je otpredsjednik Gartnera Pete Basiliere.

Uz to, naglašava da 3D printeri nisu jedna tehnologija nego spoj njih sedam te da je namjena drugačije od prve do sedme stavke, što može zbuniti masovno tržište, koje smatra da kupnjom jednog takvog uređaja mogu činiti sve što vide na reklamama, televiziji i raznim dokumentarcima koji se tiču 3D printanja. Istu grešku čine i razne tvrtke, koje eksperimentiraju tako da kupe jeftinije uređaje pa smatraju da će njima moći ispuniti svoje potrebe, ali zapravo ih ne ispunjavaju pa se razočaraju i ne žele uložiti deset puta više novca u "pravu stvar". Sve to, naravno, usporava razvoj tržišta, odvraća investitore i načekat ćemo se dok ova tehnologija ne postane standard.

- Odredite koji materijal želite koristiti, odredite performanse i kvalitetu konačnog proizvoda i potom na temelju toga odredite koja bi vam 3D tehnologija u jednom od 3D printera pomogla da dođete do tog cilja. Nakon toga se odvažite i kupite 3D printer koji zadovoljava vaše potrebe i eksperimentirajte na pravi način. Samo tako će se znati što vam treba - savjet je Basiliera.

U tom savjetu je i savjet za kompanije koje se bave proizvodnjom 3D printera, a on glasi da se moraju bolje prezentirati ukoliko žele napokon otvoriti ulazna vrata masovnog tržišta i boljeg razvoja tehnologije koja jest budućnost, ali pomalo stagnira.