Uspješan povratak i slijetanje SpaceX Falcon rakete na Floridi

Uspješan povratak i slijetanje SpaceX Falcon rakete na Floridi
SpaceX - video webcast

Iako su mnogi govorili kako je to nemoguće, SpaceX Falcon 9 raketa odnosno njezina prva faza rakete sletjela je na označeno mjesto nakon polijetanja i omogućavanja postavljanja 11 satelita u orbitu uz komentar „The Falcon has landed“.  O svemu više možete pogledati u priloženom video, koji iako traje oko 45 minuta, vrijedi gledanja.

Pojasnimo, SpaceX kompanija je kojom upravlja Elon Musk poznat i kao tvorac najpopularnijeg električnog automobila Tesla, izradila je novu Falcon 9 raketu kojoj je po prvi put u svemirskim letovima uspjelo ono što nikome nije - spuštanje prve faze rakete natrag na zemlju. Uz to raketa je u svemir „isporučila“ novih 11 satelita u niskoj orbiti za ORBCOMM, vodećeg svjetskog pružatelja Machine-to-Machine komunikacije i rješenja baziranih na IoT - Internet of Things. ORBCOMM lansiranje je obavljeno iz Complexa 40 u Cape Canaveralu Air Force Station u američkoj saveznoj državi Floridi.

Sve je išlo prema planu tako da je 11 satelita raspoređeno oko 20 minuta nakon polijetanja u orbitu oko Zemlje. Ponovimo, ova misija za SpaceX iznimno je važna jer se osim postavljanja satelita u orbitu što je bio glavni cilj ove misije, uspjelo im je i prvu fazu rakete uspješno spustiti na zemlju na unaprijed predviđenu točku za slijetanje.

(Izvor SpaceX)

Snimka slijetanja prve faze napravljena iz helikoptera (Izvor SpaceX)