Uspješan nastup Ericsson Nikole Tesle u Barceloni

Uspješan nastup Ericsson Nikole Tesle u Barceloni
Dražen Tomić

Najvažnije telekomunikacijsko događanje, Mobile World Congress, pravo je mjesto za upoznavanje s aplikacijama u demo radu koje pokazuju kakve sve mogućnosti budućnost nosi te je tako Ericsson predstavio niz zanimljivih noviteta i to iznimno brzi mobilni širokopojasni pristup, prvijence u područjima LTE Advanced Carrier Aggregation i Coordinated Radio Access Network, Global Network Operations Center sa podacima uživo iz stvarne mreže, najnovija postignuća u LTE Broadcastu i digitalnom potpisivanju te po prvi puta Ericssonove tanke modeme. u mnogim je od tih projekata ugrađeno znanje, inovativnost i kreativnost stručnjaka Ericsson Nikole Tesle.

„Ericsson Nikola Tesla dijeli Ericssonovu viziju umreženog društva u kojem će sve što ima koristi od umrežavanja biti povezano. Tako su u sklopu Ericssonovog izložbenog mjesta predstavljene aplikacije u demo radu u čijoj su pripremi i razvoju sudjelovali kompanijski stručnjaci iz odjela za medije i aplikacije“, ističe predsjednica Ericsson Nikole Tesle Gordana Kovačević. .

U TV zoni je pokazan demo vezan uz Multiscreen Management Platform (MMP), a ova platforma omogućuje da operator dobije uvid u ponašanje mreže te eventualne probleme zagušenja pa samim time i lošije kvalitete IPTV usluge. U tom slučaju slijedi isprika korisniku te ponuda besplatnih sadržaja koji će pridonijeti većem zadovoljstvu i zadržavanju korisnika.

„Uz navedeno, na temelju analitike u slučaju zagušenja prometa, moguće je poboljšati uslugu kod premium korisnika na način njihovog prebacivanja u regiju s manjim prometom čime se postiže veća kvaliteta usluge. No, tu nije kraj, Ericssonovo rješenje na temelju analiziranja preferencija korisnika nudi ciljano i personalizirano oglašavanje bez obzira na pristup pa vas tako, na primjer, ukoliko putem IPTV-a zatražite informaciju o nekom sadržaju od interesa, sadržaj može dočekati na mobilnom telefonu ili nekom drugom uređaju, a plaćanje je vrlo jednostavno moguće izvršiti i putem TV uređaja“, ističe Gordana Kovačević.

Prema njezinim riječima na sajmu je u M-Commerce zoni pokazano je rješenje za plaćanje u kojem su integrirani Ericsson Radio Dot sustav te Ericsson Wallet platforma za transakcije putem telekomunikacijskih mreža. Ericsson Radio Dot sustav rezultat je dvije godine istraživanja i razvoja te 14 patenata. Osigurava visoku kvalitetu mobilnog širokopojasnog pristupa te video usluge u interijerima, kao odgovor na trenutačne izazove u pokrivanju signalom. U ovom slučaju se koristi da manjem broju korisnika u trgovini omogući sigurno plaćanje samo na temelju njihovog mobilnog uređaja (koji ne mora biti niti smartphone, za razliku od konkurentskih rješenja kod kojih je to nužno) u dosegu ovog minijaturnog antenskog modula.

No, ovo je samo dio kompanijskih rješenja za umreženo društvo. Kompanija je pred više od deset godina krenula u smjeru eZdravstva, ističe Gordana Kovačević i dodaje da danas imamo sveobuhvatnu platformu za razmjenu zdravstvenih podatka koja podržava razne procese u pružanju usluga zdravstvene skrbi, a sustav eZdravstva je implementiran na nacionalnoj razini. Svi liječnici, ljekarne, bolnice, laboratoriji i osiguranja su povezani, petnaest tisuća zdravstvenih profesionalaca sveukupno.

„Petnaest tisuća pacijenata dnevno ne treba više ići u laboratorije po nalaze jer ih sustav liječnicima dostavlja elektronički. Čak pedeset milijuna recepata je godišnje u ovom sustavu, a svaki građanin može ići u bilo koju ljekarnu te podići lijek bez papira istog trenutka kada ga je njegov liječnik propisao. Još je važnija činjenica da se ovim sustavom preveniraju tisuće grešaka u receptima svake godine, izbjegava nepotrebna hospitalizacija te čak i spašavaju životi pacijenata“, pojašnjava Grodana Kovačević.

U zdravstveni ekosustav odlično se uklapaju i najkvalitetniji Bluetooth medicinski senzori, Ericsson Mobile Health (EMH) pristupnik i backend sustav te su na ovaj način medicinski podaci pacijenata dostupni zdravstvenom osoblju, neovisno o lokaciji. EMH pomaže pacijentima da prate svoje zdravlje kako preventivnu mjeru ili da preuzmu aktivniju ulogu u procesu propisivanja tretmana, liječnicima da osiguraju učinkovitije, prilagođene zdravstvene usluge na učinkovitiji način, državnim institucijama da zdravstvene usluge budu dostupne svim građanima uz održive troškove, poslovnim sustavima da promoviraju zdravi način života u organizacijama, a osiguravateljima ovakvih usluga nove prihode.

„Na području ICT rješenja za umreženo društvo, glavne kompanijske aktivnosti su na projektima nadogradnje nacionalnog ICT sustava vezanog za informatizaciju zdravstva, nastavak informatizacije zemljišno-knjižne administracije te nadogradnje/proširenja komunikacijske infrastrukture komunalnih i transportnih poduzeća, a uz navedeno, Ericsson Nikola Tesla vrlo je aktivan i u rješenjima za sigurnost u prometu. Švedska i Hrvatska su dio paneuropskog HeERO projekta koji uključuje devet europskih zemalja, s ciljem implementacije međuoperativnosti ePoziva u stvarnim situacijama. Ovaj žurni poziv iniciran od strane vozila pri prometnoj nezgodi ima jedan glavni ciljem: smanjiti vrijeme odziva te, na taj način, spasiti živote. Međuoperativnost je od iznimne važnosti za Hrvatsku koja je česta turistička destinacija zadnjih godina, s tendencijom još većeg broja posjeta. Usluga ePoziva bit će dostupna u EU od 2015. godine, kada će svi automobili u prodaji u EU biti opremljeni jedinicom za ePoziv u vozilu. Švedski i hrvatski piloti temelje se na Ericssonovoj tehnologiji i proizvodima za mobilne operatore i žurne službe“, zaključuje Gordana Kovačević.